Situație fără precedent în Iordania. Fostul prinț moștenitor se află în arest la domiciliu. Fratele vitreg al regelui Abdullah al II-lea este acuzat de activităti împotriva securității regatului.

Conform BBC, prințul Hamza a declarat că șeful de stat-major al armatei i-a interzis să mai iasă din locuință. Bineînțeles că acesta a negat participarea la orice fel de complot împotriva țării.

Ba mai mult, după decizia șefului armatei, prințul a acuzat autoritățile de corupție si incompetență.

Într-un comunicat, şeful statului-major iordanian, generalul Yousef Huneiti, a subliniat că prinţul Hamza a fost “îndemnat să înceteze activităţile care ar putea fi utilizate pentru a submina stabilitatea şi securitatea regatului”, dar a dezminţit arestarea acestuia.

“Nimeni nu este mai presus de lege”

“Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc”, a spus generalul Huneiti. “Toate măsurile luate sunt în cadrul legii şi după o anchetă amănunţită”, a adăugat el.

Înregistrări video pe reţelele de socializare au arătat o desfăşurare masivă a poliţiei în apropierea palatelor regale din cartierul Dabouq din Amman.

Potrivit Washington Post, prinţul Hamza este vizat de o anchetă după “descoperirea a ceea ce responsabili ai palatului au descris ca un complot complex şi pe scară largă” pentru a-l răsturna pe regele Abdullah al II-lea.

Acest complot “a inclus cel puţin un alt membru al familiei regale, precum şi şefi de triburi şi membri ai conducerii serviciilor de securitate ale ţării”, a adăugat, citând un oficial cu rang înalt într-un serviciu de informaţii din Orientul Mijlociu.

“Nu fac parte din nicio conspiraţie sau vreo organizaţie malefică”, s-a apărat prinţul în videoclip, regretând că nu mai este posibil, potrivit acestuia, să-şi exprime opinia sau să critice autorităţile “fără a fi intimidat, hărţuit sau ameninţat”.

Puterea iordaniană crede că “interesele personale, interesele sale financiare, corupţia sa sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor zece milioane de oameni care trăiesc aici”, a mai acuzat prinţul Hamza.

“Din păcate, această ţară s-a scufundat în corupţie, nepotism şi proastă administrare, având ca rezultat nimicirea sau pierderea speranţei”, a continuat el.

Prințul detronat

Hamza este fiul cel mare al regelui Hussein şi al soţiei sale americane, regina Noor, născută Lisa Halaby. Conform dorinţelor tatălui său, decedat în 1999, a fost numit prinţ moştenitor când Abdullah a devenit rege. Dar în 2004, Abdullah l-a deposedat de titlu şi i l-a dat fiului său cel mare, Hussein.

Persoana a cărei a anunţat-o agenţia Petra, Bassem Awadallah, a fost şeful de cabinet al regelui din 2006 până în 2007 şi apoi şef al curţii regale până în 2008. Acest fost ministru al finanţelor şi planificării era foarte apropiat de suveranul iordanian, dar şi un personaj controversat.

Bassem Awadallah a demisionat din funcţia de şef al curţii regale în 2008, după ce a fost acuzat de unii deputaţi şi politicieni, precum şi de jurnalişti că s-a amestecat în planurile de privatizare ale ţării, scrie Agerpres.