Evenimentul Zilei > Politica > Câți bugetari vor pleca din sistem. „Oamenii care sunt acolo pot să facă reconversie”
Câți bugetari vor pleca din sistem. „Oamenii care sunt acolo pot să facă reconversie”

Câți bugetari vor pleca din sistem. „Oamenii care sunt acolo pot să facă reconversie”

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, dă marele semnal privind „reforma” din administrație: doar prin informatizare se observă punctele inutile. „Bineînțeles că oamenii pot să facă reconversie”, adăugă el.

Florin Cîțu a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe, că în ultimii 30 de ani s-a ajuns la supradimensionarea aparatului public.

„Ca guvern, noi am pornit cu 16 ministere, să dăm semnalul clar că mergem în această direcţie de eficientizare a aparatului public. Deci, de aici a venit primul semnal. În finanţe am spus foarte clar că vom face o reformă prin informatizare, cel mai competitiv mod de a face o reformă în sectorul public, pentru că așa vezi punctele de care nu ai nevoie.

Bineînţeles că oamenii care sunt acolo pot să facă reconversie, dacă vor. În toată această perioadă dificilă, dură, prin care a trecut România, am învățat multe lucruri, că poți să faci o treabă foarte bună cu un alt număr de angajați decât cel care este pe hârtie, poţi să fii eficient, și asta s-a văzut în această perioadă de criză”, anunță RRA.

Un ochi râde, altul plânge. Cum merge, în realitate, economia românească

,,Românii plătesc cea mai mare factură a incompetenței din istoria modernă a acestui stat”, scrie liderul PSD pe Facebook. Ministrul Finanțelor are o altă variantă.

Ciolacu a întocmit și o listă a presupuselor pagube. Iată cu arată:
,, 18 miliarde de euro imprumuturi, ne îndatorăm cu 1000 euro/secundă;

2.5 miliarde de euro investiții străine dispărute;

2 miliarde euro minus în rezerva BNR în primele 2 luni de guvernare, pentru calmarea exploziei cursului valutar după declarațiile iresponsabile ale lui Cîțu;

miliarde euro deficit bugetar în perioada noiembrie 2019 – mai 2020;

57 miliarde euro pierderi la cifra de afaceri a companiilor locale, de la instituirea stării de urgență pâna azi.

,Liberalii promit investiții fantasmagorice, 100 de miliarde de euro pe 10 ani, dar românii pierd pe mâna lor minim 70 de miliarde în doar 7 luni”, concluzionează Ciolacu.

Florin Cîțu se laudă cu creșterea investițiilor

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în creştere de la 0,9% la 2% contribuţia investiţiilor la creşterea economică din trimestrul I 2020, a scris marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, investiţiile au avut o contribuţie record de 74% la avansul economiei în T1 cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„INS confirmă contribuţia masivă a investiţiilor la creşterea economică din trimestrul I 2020. INS a revizuit în sus contribuţia investiţiilor la creşterea economică din trimestrul I 2020 de la 0,9% la 2%. Creşterea economică în primul trimestru 2020 a fost de 2,7% (investiţiile au contribuit 74% – contribuţie record). Planul de relansare a economiei este concentrat pe investiţii. Este unica soluţie, soluţie liberala, prin care putem garanta bunăstare pentru toţi românii în viitor”, a subliniat Cîţu.

Potrivit datelor INS publicate marţi, Produsul Intern Brut al României în primele trei luni ale anului a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3%, comparativ cu trimestrul IV din 2019, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,2% la +1,0%, ca urmare a creşterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105,0%; formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +2,0%, ca urmare a modificării volumului său de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%”, se arată în comunicatul INS.