Andrew Shapiro, secretar de stat adjunct pentru afaceri politice şi militare, a mentionat de asemenea dorinţa de a încheia contracte de vânzări suplimentare cu India, care are în vedere o achiziţie de 22 de elicoptere Apache pentru 1,4 miliarde de dolari.

„Astăzi, vă pot confirma că acesta este un an record pentru vânzările militare internaţionale”, a declarat Shapiro presei în timpul unei teleconferinţe. „Am depăşit deja 50 de miliarde pentru exerciţiul financiar 2012”, care se încheie la 30 septembrie.

Această cifră reprezintă o creştere cu 70% faţă de vânzările de la stat la stat în 2011, care a fost deja un an record, cu vânzări în valoare totală de 30 de miliarde de dolari.

Contractul de 29,4 miliarde cu Arabia Saudită pentru vânzarea a 84 de avioane de vânătoare Boeing F-15SA şi îmbunătăţirea flotei sale existente de 70 F-15 cu versiuni mai puternice a fost ‘în mod evident foarte semnificativ’, potrivit acestui responsabil, citat de AFP.

Dar această cifră include de asemenea vânzarea de F-35 „Joint Strike Fighter” Japoniei, a intrat el în detalii, „care este evaluată la aproape 10 miliarde”.

Refuzând orice prognoză pentru 2013, el a indicat totuşi că Statele Unite încearcă să-şi consolideze prezenţa pe pieţe cruciale, mai ales India.