Evenimentul Zilei > International > Catalonia se pregătește pentru un nou refrendum privind independența
Catalonia se pregătește pentru un nou refrendum privind independența

Catalonia se pregătește pentru un nou refrendum privind independența

Celebrarea Zilei regiunii Catalonia a fost marcată vineri de mai multe manifestații de revendicare a independenței.

Vineri guvernul regional a organizat un omagiu pentru cei condamnați în procesul catalan pe care i-a comparat cu victimele pandemiei.
Obiectivul zilei era organizarea a 100 de manifestații în toată regiunea cu girul a asociațiilor pro-independență pentru a aduce în prim plan idealurile la care secesioniştii nu au renunțat. Chiar dacă este o zi regională atipică, Guvernul din Catalonia a dorit să marcheze 11 septembrie cu un omagiu pentru cei condamnați în procesul privind referendumul de independență.

Liderul catalan, Quim Torra, se află în așteptarea unei decizii a Curții Supreme, unde a înaintat recurs împotriva sentinței la care  a fost condamnat un an și jumătate la excluderea din funcțiile publice. Torra a fost judecat pentru că refuzat să retragă simbolurile pro-independență din instituțiile publice în timpul campaniei electorale. El a spus într-un discurs pronunțat ieri că mişcarea secesionistă va continua să existe până când va obține independența regiunii sau cum a numit-o el „plenitudinea națională a țării noastre”.

De asemenea, un purtător de cuvânt al formațiunii Stânga Republicană Catalană a spus că regiunea se pregătește pentru a organiza din nou un referendum de autodeterminare, astfel încât să se ajungă la o Republică a Cataloniei. în timp ce secesioniştii să plâng de la Barcelona de statul spaniol represiv, de la Madrid premierul Pedro Sánchez i-a felicitat pe catalani de ziua regiunilor şi a spus că va continua să lucreze în favoarea dialogului, cu respectarea Constituției.

Partidele unioniste spun că sondajele, care arată că mișcarea secesionistă se bucură de sprijinul a 50% din populația catalană, sunt un indicator mai important decât că partidele pro-independență trec printr-o perioadă de neînțelegeri. „Ceea ce le uneşte este dorința de distrugere și de separare de Spania”, a atras atenția liderul Partidului Liberal Ciudadanos, doamna Inés Arrimadas. La finalul unei manifestații la Barcelona, mai mulți tineri au incendiat un afiș de mari dimensiuni cu imaginea familiei regale, iar forțele de ordine au reținut mai multe persoane care au încercat să oprească circulația trenurilor de mare viteză care fac legătura între Spania și Franța, notează Rador.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.