Cătălin Cherecheș, pe urmele lui Hitler. Primarul va fi închis într-o pușcărie celebră

Cătălin Cherecheș, pe urmele lui Hitler. Primarul va fi închis într-o pușcărie celebră Cătălin Cherecheș va fi transferat în aceeași închisoare în care s-a aflat și Adolf Hitler Sursa foto: EVZ

Cătălin Cherecheș, primarul fugar din România, va fi închis într-un penitenciar celebru din Germania, în care s-a aflat, la un moment dat, și Adolf Hitler. Primarul din Baia Mare a fost reținut de poliția germană, la Augsburg, după ce a plecat din țară folosind cartea de identitate a unui văr.

Cătălin Cherecheș urmează să fie transferat la un penitenciar celebru din Munchen, capitala Bavariei. Primarul condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupție, a refuzat procedura de extrădare simplificată prevăzută de legea germană. În aceste condiții, el va fi mutat la penitenciarul din Stadelheim, unde a stat și Adolf Hitler.

Cherecheș își așteaptă sentința

Fostul primar va fi închis Stadelheim până când autoritățile germane vor decide care îi va fi soarta. Instanța ar putea stabili ca edilul să fie extrădat în România. Sau, la fel de bine, ar putea decide să-l elibereze, pe Cătălin Cherecheș, invocând lipsa unui proces echitabil.

Fuhrerul nazist, Adolf Hitler, a petrecut la Stadelheim o lună, în anul 1922, înainte să cunoască succesul politic. El a fost condamnat pentru că și-a agresat un rival politic, pe Otto Ballerstedt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Închisoarea Stadleheim a fost înființată în anul 1894. Iar în timpul regimului nazist a căpătat o reputație sinistră. Aici aveau loc execuții ale condamnaților, prin decapitare.

Centrul de detenție de la Munchen, unde va fi transferat Cătălin Cherecheș se întinde de 14 hectare și include cinci clădiri, cu o capacitate totală de până la 2.100 de locuri.

Adolf Hitler

Adolf Hitler a fost închis la Munchen Sursa foto: EVZ

Justiția germană va decide în cazul primarului

O decizie de extrădare în cazul lui Cătălin Cherecheș ar putea fi luată cel mai devreme în termen de o lună și jumătate. Anchetatorii germani vor să judece extrădarea cu el în arest, iar cererea se află pe masa magistraților.

„El a avut posibilitatea să facă comentarii cu privire la mandat și, de asemenea, să ridice obiecții. Tribunalul Regional Superior din Munchen va trebui apoi să decidă asupra detenției sale în vederea extrădării”, a declarat Florian Weinzierl, purtător de cuvânt, Procuratura Generală Munchen.

Oficialul german a precizat că a fost depusă o cerere la Tribunalul Regional Superior din Munchen, în care se solicita detenția în vederea extrădării pentru Cătălin Cherecheș.

„Tribunalul Regional Superior va acorda avocatului, avocatul persoanei urmărite, o audiere și apoi va decide cu privire la chestiunea detenției în vederea extrădării”, a mai explicat oficialul german.

Tabita Gliga, Chereches

Cherecheș si sotia. Sursa foto: Facebook/ Tabita Gliga

Cătălin Cherecheș și-a angajat un avocat

Florian Weinzierl a explicat că „de principiu, conform legii germane, orice persoană, inclusiv Cherecheș, care este arestată are dreptul la un avocat”. Astfel că, în acest caz, fostul primar condamnat penal își poate angaja orice apărător dorește.

„Persoana urmărită poate solicita oricând un alt avocat. Dar nu vă pot spune în acest moment dacă intenționează să facă acest lucru sau dacă a făcut deja o astfel de solicitare. Persoana urmărită penal (Cherecheș - n. red.) a declarat că intenționează să se apere împotriva extrădării și că va ridica obiecții, dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se va prezenta în cadrul procedurilor judiciare în fața Tribunalului Regional Superior din Munchen”, a conchis Florian Weinzierl, conform Digi 24.

Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost reținut de poliție, în orașul german Augsburg.