Evenimentul Zilei > EVZ Special > Alertă în România. MApN a chemat rezerviștii la antrenament de mobilizare
Alertă în România. MApN a chemat rezerviștii la antrenament de mobilizare

Alertă în România. MApN a chemat rezerviștii la antrenament de mobilizare

 MApN a început un exercițiu militar de mobilizare a rezerviștilor. Cadrele militare aflate în rezervă au fost anunțațe să se prezinte pentru a efectua exercițiul începând cu data de 13 aprilie.

Acest exercițiu are ca scop „verificarea pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare”. Demersul are loc, coincidență sau nu, pe fondul tensiunilor evidente din Marea Neagră dintre Rusia și marile puteri ale lumii.

MApN a confirmat, într-un răspuns oficial pentru Evenimentul Zilei, că acțiunea are loc în aceste zile. Oficialii MApN nu au dorit, însă, să ofere mai multe detalii.

”Pe timpul exercițiului, rezerviștii cu domiciliul în județul Călărași cuprinși în planurile de mobilizare vor fi chemați la unitățile militare pe durata a două-trei ore, în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire și actualizare a datelor de evidență militară”, potrivit MApN.

Decizia MApN se desfășoară într-o perioadă în care tensiunile de la granița Ucrainei au atins cote majore. Evenimentul Zilei a monitorizat fiecare pas al marilor puteri militare.

Astfel:

Rusia a trimis 25,000 de militari la graniță

Rusia sperie Europa după ce a aruncat 15 nave de luptă în Marea Neagră

Pe fondul acestor acțiuni, Rusia a transmis și un avertisment către SUA

Drept urmare, SUA au anunțat că nu vor mai trimite cele două nave de război care trebuiau să fie poziționate în Marea Neagră

Exercițiu periodic în toate județele

Potrivit autorităților ”exercițiile de acest tip se planifică și organizează periodic în toate județele țării”. Condus de Ministerul Apărării, exercițiul se realizează în cooperare cu Administrația Rezervelor de Stat, Ministerul de Interne, precum și SRI și STS, conform aceluiași anunț.

Legea spune că toți rezerviștii  pot fi chemați, în anumite condiții, la un stagiu de pregătire sau pentru evidență.

Conform ART. 31 „La declararea mobilizarii, toti militarii, precum si rezervistii concentrati se considera mobilizati si ramin in continuare in marile unitati, in unitatile si formatiunile militare.

ART. 32 Chemarea rezervistilor la concentrare si la mobilizare se face prin ordine de chemare. Ordinele de chemare la mobilizare se inmineaza si se pastreaza asupra rezervistilor din timp de pace.” potrivit susrelor MApN.