Evenimentul Zilei > International > Cât de des este bine să ne spălăm? O întrebare tot mai des întâlnită în zilele noastre.
Cât de des este bine să ne spălăm? O întrebare tot mai des întâlnită în zilele noastre.

Cât de des este bine să ne spălăm? O întrebare tot mai des întâlnită în zilele noastre.

De la Regele Soare, Ludovic al XlV-lea care a făcut baie de câteva ori în viață, fiind certat grav de tot cu apa, și până în zilele noastre, când România ocupă un loc codaș la produsele de săpun și de igienă, problema spălatului este una aprig dezbătută.

Una dintre întrebările rămase fără răspuns pentru români, este: cât de des trebuie să ne spălăm? În timp ce mulți oameni cred că dușul zilnic este esențial pentru curățenie și igienă, alții cred că acest fapt privează corpul de uleiurile sale naturale și usucă pielea.

Controversa a fost amplificată de mai multe celebrități de la Hollywood, care au ieșit la rampă cu vestea că nu simt nevoia să facă duș zilnic, ceea ce a stârnit o dezbatere aprinsă pe Twitter.

Actorii Kristen Bell și Dax Shepard au dezvăluit în emisiunea ”The View” că au început să își îmbăieze copiii mai rar pe măsură ce aceștia cresc. „Eu sunt un mare fan al așteptării mirosului urât mirositor”, a spus Bell.

În cadrul podcastului lui Shepard, „Armchair Expert”, celebrul cuplu Mila Kunis și Ashton Kutcher au dezvăluit că au, de asemenea, obiceiul de a-și spăla copiii la câteva zile.

„Dacă vedeți murdărie pe ei, curățați-i. Altfel, nu are rost”, a spus Kutcher despre rutina lor, în timp ce iubita lui, Kunis a adaugat: „eu nu mă spăl pe corp cu săpun în fiecare zi”.

Un alt actor celebru, Jake Gyllenhaal a intervenit apoi în timpul unui interviu pentru Vanity Fair, că este părere cu există în natură o capacitate de a ne curăța natural.

„Cred că există o întreagă lume a faptului de a nu face baie care este, de asemenea, foarte utilă pentru întreținerea pielii, iar noi ne curățăm în mod natural”, a spus el.

Pandemia și igiena personală

În timp ce unii oameni sunt de acord că nu este cu adevărat necesar să faci baie zilnic, alții au avut reacții puternice la obiceiurile de igienă ale acestor vedete, numindu-le dezgustătoare și lipsite de abilități de igienă de bază.

În ciuda reacțiilor negative online, se pare că îmbăierea zilnică devine din ce în ce mai puțin populară. Potrivit unui sondaj realizat de Millennial Podcast în mai 2020, 55,6 la sută dintre ascultători au declarat că nu au făcut duș zilnic pe parcursul carantinei.

Tot în 2020, Daily Mail a dezvăluit că aproximativ 25 la sută dintre persoanele din Regatul Unit au încetat să mai facă duș zilnic în timpul pandemiei.

The New York Times a publicat în 2021 un articol în care erau prezentate persoane care au decis să renunțe la dușul zilnic în timpul pandemiei.

Ce spun experții despre îmbăierea zilnică

Așadar, să faci duș sau să nu faci duș, aceasta este întrebarea. Culmea este faptul că specialiștii spun că nu este sănătos să faci baie sau duș în fiecare zi.

Derrick Phillips, dermatolog consultant la Cadogan Clinic din Londra, spune că spălatul o dată pe zi este optim din motive sociale, dar s-ar putea să nu fie absolut necesar pentru sănătate.

„Spălatul o dată pe zi este adecvat pentru majoritatea copiilor și adulților pentru a menține un nivel social acceptabil de igienă personală și curățenie”, spune el.

În ceea ce privește efectele scăldatului asupra sănătății, corpul nostru are în mare parte totul sub control.

„Pielea se autocurăță și se exfoliază în mod natural. Exfolierea ajută la îndepărtarea murdăriei fizice și la întărirea percepției de curățenie”, a mai spus dermatologul Derrick Phillips.

Cu alte cuvinte, un duș zilnic vă va ajuta să mirosiți și să vă simțiți proaspeți și curați, dar frecarea corpului din cap până în picioare în fiecare zi probabil că nu vă va face mai „curat”.

Un alt specialist, doctorul Adarsh Mudgil spune că spălatul zilnic poate duce la o piele uscată, care trebuie hidratată prin alte mijloace. Totuși, un duș pe zi nu este un lucru periculos.

„Spălarea zilnică nu este necesară, dar nici nu cred că este dăunătoare pentru pielea noastră, așa cum se vehiculează pe larg în mass-media în ultima vreme”, spune el. „Spălatul zilnic poate face pielea mai uscată dacă nu o hidratezi, dar cam asta este tot ce poate fi dovedit. Efectele sale asupra microbiomului nostru sunt speculative”,a mai spus doctor Mudgil.

De câte ori a făcut baie Regele Soare?

Unul dintre cei mai celebrii regi ai omenirii, Ludovic al XlV-lea al Franței, supranumit și Regele Soare a făcut baie doar de trei ori în viața sa.

Ludovic a avut grijă să se mențină curat, cel puțin după standardul epocii. Regele își schimba lenjeria de trei ori pe zi. Din cauza migrenelor sale, provocate de parfum, era frecat cu băuturi spirtoase sau alcool pentru a-și dezinfecta pielea.

Ludovic cu fetișul său pentru parfumuri era binecunoscut. La un moment dat îi comandase parfumierului său câte un nou parfum pentru fiecare zi a săptămânii.

Avea și o preferință în privința a cee ce astăzi s-ar putea numi balsam. El a insistat să-și parfumeze cămășile cu ceva numit „Aqua Angeli”, un compus din lemn de aloe, nucșoară, storax, cuișoare și benzoin, fiert în apă de trandafiri „de o cantitate care poate acoperi patru degete”. Totul se punea la foc mic o zi și o noapte înainte de a se adăuga iasomie, apa de flori de portocal și câteva boabe de mosc.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News