Editura Evenimentul si Capital

CÂT costă masa de Paște pentru UN ROMÂN

14-04/imagini-iepurasi-de-pastet-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 431 Vizualizari

Bugetul mediu alocat sărbătoririi Paştelui în acest an nu a crescut comparativ cu 2013, suma medie alocată fiind de 359 de lei, faţă de 358 lei de persoană în 2013, reiese dintr-un studiu realizat de Mednet Marketing Research Center.

„Pentru că tradiţia de Paşte presupune consumul de carne de miel sau ied, aproape jumătate (49%) dintre respondenţi intenţionează să cumpere acest tip de carne pentru a sărbători Învierea Domnului. Mai mult de atât, numărul consumatorilor de carne de miel sau ied creşte dacă îi luăm în calcul şi pe cei 7,1% care primesc acest tip de carne de la familie/prieteni, dar şi pe cei 2% care cresc iezi sau miei în propria gospodărie. Există totuşi şi orăşeni (5,3%) care nu îşi permit din punct de vedere financiar să achiziţioneze carnea tradiţională de Paşte”, conform studiului Mednet, citat de Agerpres.

„Dar, atunci când vorbim despre cozonac, tendinţa se schimbă, în sensul că acesta este cumpărat de aproape 50% dintre persoanele cuprinse în eşantion, numai 33,6% depunând efortul de a-l pregăti în casă. În schimb, 34% dintre consumatorii de pască şi 42,8% din consumatorii de drob pregătesc aceste preparate în casă”, potrivit studiului citat de Agerpres.

Tradiţia vopsirii ouălor în casă încă se păstrează în familiile orăşenilor, 64,8% respectând această tradiţie. Circa 17,2% dintre respondenţi preferă însă să cumpere ouăle roşii din magazin fără a mai depune efortul de a le vopsi în casă, mai reiese din studiu. Vinul este cumpărat de aproape 50% dintre orăşenii intervievaţi.

„Cu ocazia Paştelui, aproape 70% dintre persoanele intervievate, din mediul urban, au declarat că intenţionează să cumpere cadouri celor dragi. Principalul beneficiar al acestor cadouri este persoana iubită (soţul/soţia sau iubitul/iubita), peste 60% dintre respondenţi oferind 'perechii lor' daruri de Paşte. De asemenea, mai mult de jumătate dintre aceştia au declarat că vor oferi cadouri atât părinţilor (58,4%), cât şi copiilor/nepoţilor (57,7%)”, se subliniază în document.

Mai puține zile libere Circa 50% dintre respondenţi au declarat că nu vor primi beneficii suplimentare de la locul de muncă.

„În acest an, persoanele active pe piaţa muncii nu se vor mai bucura de o minivacanţă similară celei din anul 2013, dovadă fiind şi procentul simţitor mai mic, faţă de anul precedent, al celor care vor avea zile libere suplimentare (5,2% în 2014 faţă de 16,7% în 2013)”, se menționează în studiu.

Comparativ cu 2013, angajatorii rămân, în general, la fel de reţinuţi în a acorda beneficii suplimentare cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Doar „15,2% dintre persoanele intervievate, care sunt angajate, vor primi totuşi primă de Paşti în bani, în timp ce 11,2% dintre aceştia vor beneficia de tichete cadou şi 4,9% de produse cadou”, potrivit studiului.

Aproape 85% dintre persoanele intervievate din mediul urban sunt hotărâte să îşi petreacă zilele libere de Paşte cu membrii familiei, fie în localitatea de domiciliu, fie la rude, prieteni sau ieşind la iarbă verde.

Studiul a fost realizat online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional - urban, în perioada 4 - 8 aprilie 2014. Au fost intervievate 663 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 - 55 ani. Marja de eroare a studiului este de ± 3,81%.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI