Evenimentul Zilei > International > Casa Albă: „Nu vizăm și nu vom viza comunicațiile președintelui Hollande”
Casa Albă: „Nu vizăm și nu vom viza comunicațiile președintelui Hollande”

Casa Albă: „Nu vizăm și nu vom viza comunicațiile președintelui Hollande”

Casa Albă a dat asigurări că SUA nu interceptează comunicațiile președintelui francez François Hollande și că nu va face acest lucru, după publicarea de către WikiLeaks a unor informații conform cărora SUA i-au spionat pe ultimii trei președinți francezi.

"Nu vizăm și nu vom viza comunicațiile președintelui Hollande", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, fără a face alte referiri la operațiuni care s-ar fi putut desfășura în trecut, transmite Agerpres.

"Colaborăm strâns cu Franța în toate subiectele de dimensiune internațională și francezii sunt parteneri indispensabili", a adăugat el.

Anterior, executivul american a refuzat să comenteze sau să dezmintă informațiile potrivit cărora SUA i-au spionat, între 2006 și 2012, pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Francois Hollande.

"De manieră generală, nu desfășurăm operațiuni de supraveghere în străinătate decât dacă există un obiectiv de securitate națională specific și justificat", a precizat atunci același purtător de cuvânt într-un comunicat. "Acest lucru este valabil și pentru cetățenii obișnuiți, și pentru liderii mondiali", a adăugat el.

După difuzarea informațiilor intrate în posesia WikiLeaks de către cotidianul Liberation și site-ul Mediapart, Hollande a decis să convoace pentru această dimineață un "Consiliu de apărare" pentru "a evalua natura" acestor informații.