Evenimentul Zilei > International > Coșmarul lui Putin a activat Casa Albă. Avertisment transmis de la Washington
Coșmarul lui Putin a activat Casa Albă. Avertisment transmis de la Washington

Coșmarul lui Putin a activat Casa Albă. Avertisment transmis de la Washington

Casa Albă face acuzaţii fără precedent şi spune că guvernul rus este responsabil de sănătatea precară a opozantului Alexei Navalnîi.

Administrația Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate din ce în ce mai proastă a disidentului rus Alexei Navalnîi.

Liderul opozitiei şi coşmarul lui Putin a fost încarcerat de regimul Putin la începutul anului, după ce a revenit în Rusia din Marea Britanie după ce a fost tratat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic noviciok.

„Suntem îngrijoraţi de informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a domnului Navalnîi. Îndemnăm autorităţile ruse să ia toate măsurile necesare pentru a-i oferi siguranţă. Atât timp cât se află în închisoare, Guvernul rus este responsabil de sănătatea şi bunăstarea lui”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Casa Albă „deranjată” de starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi. Acuzaţii grave aduse Rusiei

Avocaţii lui Alexei Navalnîi au comunicat că disidentul rus a fost transferat într-o secţie pentru deţinuţi bolnavi, din cauza unor probleme respiratorii. Alexei Navalnîi a anunţat că a avut febră, precizând că alţi deţinuţi sunt bolnavi de tuberculoză.

Potrivit publicaţiei Izvestia, citată de cotidianul britanic The Guardian, Aleksei Navalnîi a fost testat şi pentru depistarea coronavirusului.

Alexei Navalnîi Navalny se află într-o grevă a foamei

Gestul la care a recurs este pentru a avea acces la îngrijiri medicale externe deoarece are dureri de spate și picioare.

Într-o declarație făcută miercuri, Amnesty International arată că Aleksei Navalnîi nu este lăsat să doarmă și nu are acces la un medic în care ar putea avea încredere în închisoare. Mai mult, în declaraţie Rusia este acuzată că ar putea să-l „omoare lent”.

În urmă cu o săptămână, Alexei Navalnîi a anunţat că intră în greva foamei, denunţând lipsa de acces la servicii medicale şi faptul că este torturat prin privare de somn.

Alexei Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Alexei Navalnîi în arest la domiciliu. Opozantul rus a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a otrăvirii sale cu noviciok în vara lui 2020, scrie cnbc.

Citeşte şi Amnesty International acuză Rusia că vrea să-l ucidă lent pe Aleksei Navalnîi. Duşmanul lui Putin, grav bolnav în puşcărie

Situaţie de nedescris în Rusia. Poliția l-a arestat și pe medicul lui Aleksei Navalnîi

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.