Casa Albă anunță discuții telefonice între Joe Biden și omologii săi din Franța, Marea Britanie și Italia

Casa Albă anunță discuții telefonice între Joe Biden și omologii săi din Franța, Marea Britanie și Italia Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Joe Biden, pe lângă faptul că va marca un an de război în Ucraina cu o vizită în Polonia, le va telefona săptămâna viitoare omologilor săi francez, britanic şi italian, a anunţat vineri Casa Albă, notează AFP.

De la Varşovia, unde se va afla marţi şi miercuri, preşedintele american va dori să îi "transmită un mesaj lui (Vladimir) Putin, ca şi poporului rus", a mai spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, în cursul unei conferinţe de presă.

Joe Biden, care a programat să se întâlnească şi cu cancelarul german Olaf Scholz pe 3 martie, "va discuta la telefon săptămâna viitoare cu unii dintre aliaţii noştri", a adăugat el.

John Kirby: „Ucraina este mai puternică ca niciodată”

John Kirby a precizat apoi că este vorba despre preşedintele francez, Emmanuel Macron, premierul Regatului Unit, Rishi Sunak, şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pe măsură ce ne apropiem de piatra de hotar a primului an, putem spune cu mândrie că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne neclintit şi că (...) coaliţia internaţională care sprijină Ucraina este mai puternică ca niciodată", a mai spus purtătorul de cuvânt.

El a repetat că Joe Biden nu intenţionează să viziteze Ucraina săptămâna viitoare şi că nu are fost planificată nicio întâlnire cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a primit la Casa Albă în decembrie.

La Varşovia, Joe Biden va fi primit de preşedintele polonez, Andrzej Duda.

Preşedintele american se va întâlni de asemenea cu aşa-numitul "Grup al celor nouă de la Bucureşti", din care fac parte România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Joe Biden intenţionează, de asemenea, să susţină un discurs în cadrul căruia va reitera că Statele Unite vor sprijini Ucraina "atât timp cât este nevoie".

În cursul precedentei sale vizite în Polonia, în urmă cu mai puţin de un an, democratul în vârstă de 80 de ani a înflăcărat spiritele numindu-l pe preşedintele rus Vladimir Putin "măcelar" şi spunând acesta că "nu poate rămâne la putere".

Casa Albă a subliniat ulterior că nu a cerut prin aceasta schimbarea regimului în Rusia.

(Agerpres)