Alertă de raid aerian în Ucraina. Rușii au tras puternic cu rachete din Marea Neagră

Alertă de raid aerian în Ucraina. Rușii au tras puternic cu rachete din Marea Neagră Criminal, recompensat pentru că a fost în război. Sursa foto: Twitter

În ultimele zile, ucrainenii au observat o întețire a forțelor ruse în zona Mării Negre. Atacul a urmat în noaptea de 18 februarie, când rușii au atacat toate zonele din Ucraina cu rachete.

Update:

Rușii își continuă ofensiva în Ucraina, cu scopul de a cuceri Kievul. Sâmbătă, 18 februarie, rușii au atacat cu un număr uriaș de rachete, majoritatea trase din Marea Neagră. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei arată că au fost vizate toate regiunile din Ucraina, în special capitala.

În regiunile Herson și Harkov ucrainenii au reușit să respingă 20 de atacuri cu rachete în doar câteva ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Știre inițială:

„Nu poate exista pace în Ucraina până când Rusia nu e învinsă”, a declarat, la Munchen, în prima zi a Conferinței de securitate, președintele Franței, Emmanuel Macron. Pe de altă parte, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a făcut apel către aliații care pot livra tancuri Ucrainei să o facă imediat. Liderii Lumii libere s-au întâlnit la Munchen, la conferința de securitate. Cu acest prilej, Volodimir Zelenski a comparat războiul dintre Rusia și Ucraina cu confruntarea biblică, dintre Goliath și David. În acest timp, luptele cu îndârjire continua în zona Bahmut, Rusia făcând eforturi uriașe pentru a avansa și pentru a prelua controlul în oraș.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Conferinţei de Securitate de la Munchen și a insistat că este vital să fie oferite rapid mai multe arme Ucrainei. El a comparat războiul pe care îl poartă Ucraina împotriva Rusiei este comparabil cu lupta dintre David și Goliath.

„Avem nevoie de viteză. Viteză pentru încheierea acordurilor, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viaţa”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul pe care l-a transmis prin legătură video.

Președintele ucrainean a mai arătat că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia ordonată de Vladimir Putin. Dacă țara sa va cădea, a spus Zelenski, vor urma alte foste republici sovietice.

„Goliatul rus va cădea anul acesta”, anul viitor pe vremea aceasta va fi „prima Conferinţă de Securitate după război” şi cu o „Ucraină liberă”, a pronosticat el. Dar Kievul nu are încă „praştia lui David din Israel”, a spus el, făcând aluzie la întâlnirea cu ministrul israelian de externe, Eli Cohen.

„Praştia lui David” este numele colocvial sub care este cunoscut un scut antibalistic cu rază medie de acţiune al Israelului, dezvoltat împreună cu americanii de la Raytheon. Ucraina este dornică să aibă orice sistem care să-i asigure apărarea în faţa rachetelor trase de Rusia.

Sursa foto: EPA/Morris MacMatzen / POOL

Olaf Scholz face apel la noi ajutoare pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit la Conferinţa de la Munchen, despre ajutorul militar care trebuie oferit în continuare Ucrainei. El a subliniat că nu livrările de arme sunt cele care prelungesc războiul în această ţară. Dimpotrivă a arătat Olaf Scholz, armele l-ar putea determina pe Vladimir Putin să realizeze că nu-şi va putea atinge „obiectivul imperialist”, relatează EFE.

„Nu livrările noastre de arme sunt cele care prelungesc războiul. Dimpotrivă. Cu cât Putin va înţelege mai repede că nu-şi va atinge obiectivul imperialist, cu atât mai mare este posibilitatea încheierii războiului şi retragerii trupelor”, a spus cancelarul german.

Olaf Scholz a mai spus că trebuie menţinut echilibrul între sprijinul pentru Ucraina şi evitarea unei escaladări nedorite a conflictului. El a salutat faptul că preşedintele american Joe Biden şi alţi aliaţi împărtăşesc această opinie.

„Trebuie să evităm un război între Rusia şi NATO”, a explicat el la Munchen.

Conferința de securitate a început vineri, la eveniment anunțându-și participarea, între alții, preşedintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedinta americană Kamala Harris şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful NATO crede într-o pace la masa tratativelor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat încrezător în victoria Ucrainei, în războiul cu Rusia, transmite agenţia DPA.

„Acesta este motivul pentru care îi sprijinim. Am îndemnat aliaţii să facă tot ce le stă în putinţă pentru a livra arme moderne, inclusiv vehicule blindate şi tancuri”, a explicat Stoltenberg

Ucraina a primit din partea statelor NATO, la reuniunea miniştrilor apărării încheiată miercuri, promisiunea că va primi cel puţin 48 de tancuri germane Leopard 2, mai puţine decât cele estimate anterior.

Stoltenberg crede că, în cele din urmă, războiul s-ar putea încheia la masa negocierilor, dar aceasta depinde de poziția Ucrainei pe câmpul de luptă. Vladimir Putin trebuie să înţeleagă că trebuie să accepte la negocieri supravieţuirea Ucrainei ca stat suveran şi independent.

Sursa foto. Twitter

Mercenarii Wagner susțin că au preluat controlul într-un oraș lângă Bahmut

În timp ce liderii lumii s-au întâlnit la Munchen, pe frontul din Ucraina luptele continuă cu îndârjire. Șeful grupului de mercenari Wagner a afirmat că trupele sale au cucerit localitatea ucraineană Paraskovievka. Acesta este un oraș care se învecinează cu Bahmutul, scena celei mai lungi bătălii din Donbas, potrivit AFP. Informația nu a putut fi verificată din surse independente, de agenția de presă AFP care a difuzat-o.

„În pofida lipsei de muniție, în pofida pierderilor grele și a luptelor sângeroase, băieții au cucerit întreaga localitate Paraskovievka”, a declarat Evgheni Prigozhin.

De mai bine de șase luni, mercenarii Wagner și armata rusă încearcă să captureze orașul Bahmut, în estul Ucrainei. Orașul are o importanță strategică limitată, dar a căpătat o mare semnificație simbolică din cauza duratei și intensității luptelor. Forțele ruse au suferit pierderi foarte mari în luptele cu apărătorii ucraineni, încercând să încercuiască Bahmut. Armata rusă a reușit să taie mai multe drumuri către oraș, considerate importante pentru aprovizionarea trupelor ucrainene.

Paraskovievka este situată la intrarea nordică în Bahmut, pe drumul principal care leagă orașul bombardat de Siversk. Luni, grupul Wagner a anunțat că a cucerit Krasna Hora, un orășel vecin cu Paraskovievka.

Grupul Wagner a pierdut 30.000 de mercenari în Ucraina

Grupul mercenari Wagner a suferit peste 30.000 de victime în Ucraina, a anunţat Casa Albă, în timp ce Evgheni Prigojin a oprit recrutările din închisori, relatează Reuters. Statele Unite estimează că 90% dintre mercenarii Grupului Wagner uciși în Ucraina în decembrie erau prizonieri recrutați din închisori, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a spus, de altfel, săptămână aceasta că numărul unităților Wagner va scădea și nu va mai putea îndeplini sfera de sarcini pe care le-ar fi dorit.

Fondatorul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 9 februarie că grupul de mercenari a încetat să mai recruteze deținuți pentru a lupta în Ucraina, potrivit Reuters.

Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arătau un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner.

Ucraina evacuează ultimii civili din Bahmut

Ultimii civili rămaşi în oraşul Bahmut din estul Ucrainei au fost evacuați de autoritățile ucrainene, conform agenției EFE. Bahmut reprezintă un obiectiv prioritar al trupelor ruse, de mai multe luni. Aici se desfășoară cele mai sângeroase lupte de la începerea în urmă cu un an a invaziei militare ruse contra Ucrainei.

„În oraş se dau lupte crâncene şi artileria inamică loveşte cartierele rezidenţiale”, a avertizat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Ea a dat semnalul evacuării celor circa 6.000 de civili din acest oraş ce avea înainte de război aproximativ 70.000 de locuitori. Mulţi dintre cei rămaşi, în special vârstnici, nu vor să plece, pentru că locuinţele lor de acolo sunt tot ce au, şi, în plus, unii simpatizează cu Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că este puțin probabil ca Rusia să-și atingă obiectivul de a captura orașul Bahmut până la 24 februarie. Potrivit presei americane, Washingtonul ar fi sugerat Kievului să abandoneze oraşul Bahmut, dat fiind costul ridicat în vieţi ale soldaţilor care-l apără. Americanii ar fi sugerat ca trupele ucrainene să se replieze câţiva kilometri către localitatea Ceasov Iar, zonă cu poziţii mai înalte şi mai uşor de apărat.

Antony Blinken, aflat în vizită la Tel Aviv, cere „calm” pe fondul creșterii tensiunilor israeliano-palestiniene

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

SUA îngrijorate de intențiile Rusiei de a destabiliza Moldova

SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat a făcut aceste declarații, conform CNN. Declarația vine după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova.

„Suntem profunde îngrijorați cu privire la unele dintre planurile pe care le-am văzut venind dinspre Rusia pentru a încerca să destabilizeze guvernul. Suntem ferm alături de Moldova în sprijinul securității, independenței, integrității teritoriale, eforturilor de reformă foarte importante pe care le fac președintele și guvernul”, a spus Blinken la o întâlnire cu Maia Sandu în Germania, în marja Conferinței de securitate de la München.

Maia Sandu a descris 2022 drept „un an incredibil de dificil pentru Republica Moldova” și a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în timpul nenumăratelor provocări, inclusiv la nivel energetic, economic și de securitate.

România este un model pentru antrenarea piloților ucraineni să zboare cu F-16. Raport Air Force Magazine

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22. The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

Parlamentarii americani cer președintelui să livreze avioane Ucrainei

Un grup bipartizan de parlamentari americani îi cer președintelui Joe Biden să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16. Efortul reprezentanților acestui grup nu va schimba nimic și nici nu va afecta deciziile administrației în ceea ce va trimite în Ucraina. Cererea vine, însă, chiar înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului și de călătoria președintelui Joe Biden în Polonia, notează CNN.

Avioanele de luptă moderne cerute de Kiev ar trebui trimise „cât mai curând posibil”, deoarece „s-ar putea dovedi decisive pentru controlul spațiului aerian ucrainean în acest an”, au spus cinci membri ai Camerei într-o scrisoare obținută de Politico și CNN.

„În acest spirit de leadership și sprijin scriem pentru a solicita respectuos administrației dumneavoastră să ofere Ucrainei capabilități de superioritate aeriană sporită, inclusiv cu aeronava F-16 Fighting Falcon solicitată de Kiev, sau aeronave similare din a patra generație, cât mai curând posibil. Furnizarea unor astfel de aeronave este necesară pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian, în special în lumina ofensivelor rusești reînnoite și având în vedere creșterea așteptată a operațiunilor de luptă la scară largă”, arată scrisoarea.

Scrisoarea este cel mai recent imbold de la Capitol Hill pentru a oferi Kievului avioane de luptă americane. De asemenea, vine în timp ce susținătorii ajutorului pentru Ucraina din ambele partide caută să contrabalanseze o nouă majoritate republicană a Camerei care dorește să reducă asistența.

Primii soldați ucraineni au terminat instrucția la o bază SUA

Între timp, primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania, a transmis Pentagonul. Un al doilea grup se află deja în curs de pregătire, în timp ce stagiul de pregătire este de cinci săptămâni scrie CNN.

Primul grup de 635 de ucraineni a încheiat cursul în zona de antrenament Grafenwoehr, potrivit unui comunicat al secretarului de presă al Pentagonului Brig. Gen. Pat Ryder, unde SUA își desfășoară propriul antrenament combinat de arme și manevre. Batalionul ucrainean s-a antrenat și pe vehiculul de luptă al infanteriei Bradley.