Războiul din Ucraina: Țările NATO și UE s-ar putea împărți în curând în două tabere. Analiză
- Maria Dima
- 10 ianuarie 2023, 11:06
Polonia a arătat de mai multe ori că scopul său este să devină o putere regională. Pentru a face acest lucru, încearcă să-și dezvolte puterea militară, de aceea guvernul său a majorat procentul din PIB utilizat pentru cheltuielile de apărare.
Procentul stabilit pentru cheltuielile de apărare este de 3%, cu mult peste cei 2% pe care SUA i-au pus drept condiție pentru statele membre NATO și pe care puține state vizate l-au respectat.
Un articol din Die Welt vorbește despre poziția Poloniei cu privire la sfârșitul războiului din Ucraina. Pe de o parte, Polonia dorește, pe lângă terminarea războiului, distrugerea totală a Rusiei. Pe de altă parte, aliații din NATO doresc să pedepsească Rusia, dar și să pună capăt imediat războiului care a generat costuri atât de mari pentru toate guvernele, scrie publicația grecească in.gr.
Optica Poloniei
Potrivit multor politicieni polonezi: „În acest război declanșat de Rusia, poate exista un singur rezultat: fie Ucraina câștigă, fie toată Europa pierde”, după cum a spus Mateusz Morawiecki în timpul unei întâlniri a așa-numitului triunghi Lublin de la Kiev. Premierul polonez s-a întâlnit acolo cu omologul său ucrainean și cu cel lituanian în noiembrie.
Politicienii polonezi spun zilnic ceea ce oficialii din Germania sau Franța de obicei nu îndrăznesc să spună și astfel descriu unul dintre obiectivele lor: și anume că Rusia trebuie slăbită cu orice preț și cât mai total posibil în sălbaticul său război de agresiune împotriva Ucrainei.
„Obiectivul nostru este să oprim Rusia odată pentru totdeauna. Nu ar trebui să ne implicăm într-un compromis confortabil”, a declarat un înalt diplomat de la Ministerul polonez de Externe, care a dorit să-și păstreze anonimatul, într-o declarație pentru Die Welt. „O încetare a focului în condițiile Rusiei ar duce doar la o relaxare a luptelor care va dura până când Rusia se va regrupa. Acest lucru nu este în interesul nostru”, a continuat diplomatul.
Nu numai că țara a primit cei mai mulți refugiați ucraineni, dar conduce și în eforturile de a impune sancțiuni împotriva Rusiei, începând să înarmeze armata ucraineană încă dinainte de izbucnirea războiului. Încă de timpuriu, Varșovia a trimis Ucrainei obuziere moderne, drone, sute de tancuri și alte echipamente grele. Polonia, după câte se pare, trebuie ținută în frâu uneori de către partenerii săi NATO ca să nu se implice militar în Ucraina.
Țările NATO și UE, împărțite în două tabere
Țările NATO și UE s-ar putea împărți în curând în două tabere. Prima va fi formată dintr-un grup de țări, printre care și Germania, care dorește încetarea rapidă a luptei din Ucraina. Potrivit lui Krastev și Leonard, Polonia este singura țară din UE în care majoritatea populației preferă „să se facă dreptate” în locul realizării rapide a „păcii”.
Cealaltă tabără este formată din Polonia, statele baltice, Cehia și Slovacia. Aceste state cer mai multă duritate împotriva Rusiei. „Să separăm victima de călău”, a spus adjunctul ministrului polonez de externe Marcin Przydacz pentru Welt. „Victima merită ajutor, iar atacatorul merită un răspuns pe măsură”, a spus el.
Viziunea poloneză diferă de cea a guvernului german care este mult mai ezitant. „Polonia și Germania o evaluare fundamental diferită cu privire la cum ar trebui să arate arhitectura europeană de securitate după sfârșitul războiului”, a declarat Justyna Gotkowska, director adjunct al think tank-ului polonez Centrul pentru Studii Estice (OSW), pentru ziarul Die Welt.
SUA și Marea Britanie se tem de dezintegrarea completă a Rusiei
Este o realitate că în actualul status quo, Rusia este o superputere regională, de aceea celelalte puteri nu doresc o distrugrere completă a Rusiei, temându-se de consecințele pe care le-ar putea genera.
Gotkowska spune că armata rusă ar trebui să ajungă pe linia pe care se afla pe 24 februarie pentru a nu reprezenta o amenințare pentru NATO. Acest lucru, desigur, este posibil numai cu anumite tipuri de arme, cum ar fi tancurile și sistemele de rachete cu rază lungă.
Pe de altă parte, SUA și Marea Britanie, care sprijină efectiv Ucraina cu arme, sunt mai puțin radicale. Temerile de dezintegrare a Rusiei cu consecințe imprevizibile sau de un conflict direct cu NATO sunt foarte mari. Nici măcar Washingtonul nu este dispus să furnizeze anumite sisteme de arme, cum ar fi rachetele cu o rază de acțiune de 300 de kilometri. În Polonia, pe de altă parte, oamenii continuă să spună că Ucraina ar trebui să primească tot ce are nevoie.
„Nu avem ca scop distrugerea statului rus, ci slăbirea Rusiei, făcând-o incapabilă de a acționa, astfel încât să asigurăm pacea în Europa pentru cel puțin câteva decenii”, a explicat oficialul Ministerului de Externe polonez, care a dorit să rămână anonim. Polonezii încearcă să-și convingă partenerii NATO – în special Germania și Franța – că aceasta este abordarea corectă, confirmă el. „Facem eforturi pentru a slăbi Rusia”. (Rador)