Rusia, după înfrângerea din Ucraina. Destrămare, război civil sau înlăturarea lui Putin - cele mai probabile scenarii

Rusia, după înfrângerea din Ucraina. Destrămare, război civil sau înlăturarea lui Putin - cele mai probabile scenariiSursa: Dreamstime.com

Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, pe frontul de luptă se observă o slăbiciune din ce în ce mai mare a militarilor ruși, motiv pentru care înfrângerea lor devine una posibilă. În acest context, au apărut mai multe scenarii cu privire la ce s-ar putea întâmpla în Rusia dacă aceasta va pierde războiul.

Potrivit profesorului de științe politice la Universitatea Rutgers din New York, Oleksandr Motil, în prezent există un potențial ridicat de colaps și dezintegrare a Rusiei, iar acesta este dat de un război eșuat în străinătate și un sistem fragil și tensionat în interiorul Rusiei.

Scenarii despre situația Rusiei după înfrângerea sa în războiul din Ucraina

Conform acestuia, un prim scenariu este dat de plecarea lui Vladimir Putin de la conducerea Rusiei. Ulteiror, va începe o luptă pentru putere între naționaliștii de extremă dreapta care vor să continue războiul și să distrugă ierarhia politică existentă, conservatorii autoritari care sunt interesați de existența sistemului și o renaștere a mișcării semi-democratice.

Deși nu se știe cine va câștiga, lupta pentru putere a Rusiei va slăbi regimul, iar acesta, combinat cu o economie disfuncțională, va face ca rușii nemulțumiți să iasă în stradă și va încuraja unele unități politice non-ruse din Federația Rusă să aleagă o mai mare independență.

Un alt scenariu de luat în seamă este destrămarea Federației Ruse, la fel cum s-a întâmplat și cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Atunci, motivul principal al destrămării a fost perestroika, politica lui Gorbaciov de restructurare economică și politică.

Însă, în prezent, dacă Rusia se va prăbuși vor fi implicate forțe structurale mai semnificative. Prin urmare, tactica rușilor în război și pierderile de pe front au scos la iveală slăbiciunea lui Putin și a statului său. Dacă se va întâmpla ca Rusia să supraviețuiască crizei actuale, va fi un stat extrem de slăbit, iar tensiunile din țară vor rămâne și în cele din urmă vor exploda, mai scrie Motil.

Există riscul declanșării unui război civil

Un alt scenariu este cel al declanșării unui război civil, potrivit istoricului Marlene Laruelle, director al Institutului de Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington și amintit de Oleksandr Motil.

Prăbușirea ar provoca mai multe războaie civile. Noile state se vor lupta între ele pentru granițe și bunuri economice”. În același timp, elitele moscovite „vor reacționa dur la orice separatism”, a spus aceasta.

La rândul său, fostul secretar de stat american Henry Kissinger, a spus că „prăbușirea Rusiei sau distrugerea capacității sale de a conduce o politică strategică ar putea transforma teritoriul său, care se întinde pe 11 fusuri orare, într-un vid contestat”.

Oleksandr Motil concluzionează că Rusia se confruntă acum cu o mulțime de crize interne și externe, iar prin acțiunile sale Putin a creat scânteia care cel mai probabil va duce la dispariția Rusiei, potrivit Adevărul.