Cartoful, vedeta lunii aprilie. Motivele pentru care specialiștii recomandă să îi consumați. Idei de rețete cu cartofi

Cartoful, vedeta lunii aprilie. Motivele pentru care specialiștii recomandă să îi consumați. Idei de rețete cu cartofiSursa foto: 239405008 © Kamranmoody | Dreamstime.com

Indiferent de modul în care sunt preparați, fie la cuptor, prăjiți sau sub formă de piure, cartofii atrag pe toată lumea. Este greu să găsești o persoană care să nu fie fan cartofi, mai ales când vorbim despre cei prăjiți. Cartoful poate fi mâncat în orice perioadă a anului, mai ales acum, când suntem în post.

Cartofii albi și cartofii dulci nu sunt înrudiți din punct de vedere genealogic, susțin specialiștii. "Cartofii albi fac parte din familia nightshade, iar cartofii dulci fac parte din clanul morning glory", a declarat Beth Czerwony, dietetician înregistrat la Clinica Cleveland din Ohio.

Chiar dacă nu sunt înrudiți, atât cartofii albi cât și cei dulci au extrem de multe beneficii nutriționale similare. Deși oamenii susțin că este un aliment de bază, fără valoare nutrițională, lucrurile nu stau deloc așa. Cartoful alb conține antioxidanți precum flavonoidele.

Multe beneficii ale cartofului se regăsesc în coajă, susține Czerwony, care îi îndeamnă pe oameni să consume și „pielea”, deoarece acolo atât cartofii, cât și cartofii dulci își păstrează conținutul ridicat de fibre. Cartofii dulci sunt bogați în vitamina A, provenită din pigmentul beta-caroten care le dă culoarea lor aurie superbă.

Cartofii au mai multe texturi și culori: cartofii roșii ceroși și mici, cartofii Yukon Golds onctuoși, rucolați cu amidon și uimitorii cartofi mov. Există, de asemenea, granate cu pielea roșiatică, cartofi dulci Hannah cu pulpă galben pal și piele maro deschis și cartofi dulci japonezi, cum ar fi Okinawa, cu piele mov și măruntaie albe.

Idei de rețete cu cartofi

Fiecare tip de cartof poate fi preparat după rețete speciale, folosind condimente care să le ofere o savoare aparte. Indiferent de modul în care îi preferați, ei vă vor satisface mereu poftele.

Cartofi Hasselback

Rețelele la cuptor sunt adesea preferate, ele fiind puțin mai sănătoase în comparație cu mâncărurile care conțin prăjeli. Cartofii la cuptor sunt excepționali, mai ales dacă îi folosești pe cei Hasselback. Aceștia oferă o pulpă cremoasă, în timp ce marginea rămâne crocantă. Rețete este una extrem de simplă: după ce ai curățat coaja cartofului, folosește un cuțit ascuțit pentru a cresta felii subțiri pe lungimea cartofului. Umpleți apoi fâșiile cu ulei de măsline sau unt și presărați sare și condimente după gust. Se bagă la cuptor la 218 grade Celsius și se lasă până ce cartoful devine fraged.

Cartofi prăjiți

Cine nu iubește cartofii prăjiți? Ei bine, poți prepara și în casă aceste delicatese, iar tehnologia ne ajută să alegem o variantă sănătoasă. Friteuza cu aer este cel mai bun mod de a face cartofi prăjiți sănătoși, însă fără a renunța la crusta crocantă. Ei pot fi asezonați cu orice și pot fi pregătiți indiferent de tipul de cartof pe care îl aveți în casă. Se consumă cu orice tip de sus sau chiar asezonați cu usturoi.

Tacos de cartofi

Cartofii nu sunt prezenți doar în industria fast-food, ci au o istorie mult mai lungă și mai bogată. Ei sunt utilizați și în bucătăria mexicană, combinați cu alte alimente, cu am fi legume, carne și diverse sosuri. Poți prepara tacos de cartofi sub multe forme:

- Tacos de piure de cartofi cu salsa de roșii proaspete - Tacos de cartofi picanți în stil Taco Bell - Tacos de mic dejun cu chorizo și cartofi - Tacos de cartofi dulci crocanți înăbușiți și crocanți - Tacos cu cartofi dulci și fasole neagră la tavă.

Napolitane de cartofi

Poate pentru unii sună ciudat, însă este o rețetă destul de simplă. Ai nevoie de aparatul de făcut vafe și cartofi făcuți piure, asezonați cu diverse condimente. Napolitanele de cartofi pot acoperite cu smântână, somon sau orice alte garnituri preferați. Poți fi serviți la micul dejun sau în orice alt moment al zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News