Cartea este alcatuita dintr-o serie de cronici si este rezultatul călătoriei făcute de Gabriel García Márquez în 1957, timp de mai multe luni, dincolo de Cortina de Fier, în țările socialiste din Europa: Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia, Ucraina, URSS şi Ungaria, în calitate de corespondent al ziarului El Espectador.

Scriitorul este însoțit de un ziarist italian, Franco, şi de o paginatoare din Franța, Jacqueline, în realitate ziaristul Plinio Apuleyo Mendoza şi sora acestuia, Soledad.

În calitate de simpatizant al mişcării socialiste, scriitorul a dorit să vadă aceste locuri pentru a putea constata cu propriii ochi cum se petrecea reconstrucția în aceste țări după cel de-al Doilea Război Mondial şi cum se trăia într-un sistem comunist, idealizat de partizanii ideilor de stânga. Autorul expune, critic, dar obiectiv, cele observate în cursul acestui voiaj şi multe dintre concluziile sale se opun acestei idealizări.

Cartea se detaşează prin privirea obiectivă a unui scriitor care caută justificări pentru a-şi explica mulțimea de absurdități, nedreptăți şi violențe latente care intoxică viața unei societăți concepute, teoretic, pentru a corecta capitalismul, realitatea unui sistem birocratic şi aseptic, care îi tratează pe cetățeni prin intermediul unei structuri politico-administrative extrem de dure, care nu oferă soluții. Relatarea schițează portretul unor țări care intră în deceniile întunecate pe care le vor trăi sub privirea vigilentă a Uniunii Sovietice, care lua în puterea sa jumătate din Europa. Într-o amintire ulterioară acestei călătorii, Mendoza îi atribuie prietenului său o premoniție nefastă: „Maestre, am visat un lucru oribil. Am visat că socialismul nu funcționează“.

Evenimentul de lansare va avea loc în prezența invitaților Mariana Sipoș, Simona Vasilache și a traducătoarei cărții, Tudora Şandru Mehedinți.

Lansare: duminică, 20 noiembrie, ora 14.00, Târgul Internațional Gaudeamus, ROMEXPO, pavilionul central, standul editurii RAO.