Care sunt cele mai bune pașapoarte pe care să le deții în anul 2022

Care sunt cele mai bune pașapoarte pe care să le deții în anul 2022 sursa: arhivă EVZ

Cetățenii din Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia și chiar Lituania pot călători fără vize în mult mai multe țări decât cei din România. Cea mai mare problemă a țării noastre rămâne cea privitoare la călătoriile în Statele Unite, fiind ultima țară din UE și NATO care nu poate călători liber în America.

Un trio de pașapoarte asiatice oferă deținătorilor lor o mai mare libertate de călătorie la nivel global decât cele din oricare alte țări, potrivit unui nou raport trimestrial publicat de firma de consultanță pentru cetățenia globală și rezidență Henley & Partners. Este vorba de Japonia, Singapore și Coreea de Sud.

Japonia a luat-o înainte țărilor Singapore și Coreea de Sud, oferind cetățenilor săi acces fără viză sau viză la cerere pentru un număr record de 193 de destinații din întreaga lume, față de cele 192 ale celorlalte două state.

Din cauza abordării mai prudente al Asiei în ceea ce privește COVID-19, este puțin probabil ca cetățenii Japoniei să folosească în prezent această libertate de călătorie mai mult decât oamenii din Europa sau din America.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea internațională de pasageri pentru călătoriile aeriene în regiunea Asia-Pacific este încă mai mică de o cincime față de perioada dinainte de pandemie, potrivit celor mai recente statistici ale Asociației Internaționale de Transport Aerian.

Prin comparație, piețele din Europa și America de Nord și-au revenit la aproximativ 60% din nivelurile  de dinainte de pandemie, în ceea ce privește dinamismul călătoriilor, potrivit clasamentului Indicelui pașapoartelor Henley .

Lista Henley & Partner este unul dintre indicii creați de firmele financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.

Europa, în fruntea clasamentului

Sub primele trei țări din Asia, o mulțime de țări europene se află aproape de vârful clasamentului. Germania și Spania sunt la egalitate, cu 190 de destinații pe care le pot vizita, urmate de Finlanda, Italia, Luxemburg pe 189.

Acestea sunt urmate de Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, toate la egalitate pe locul cinci, în timp ce Franța, Irlanda, Portugalia și Regatul Unit sunt pe locul 6.

Noua Zeelandă și Statele Unite se clasează pe locul 7, alături de Belgia, Norvegia și Elveția.

Cetățenii afgani se află din nou în partea de jos a indexului și pot merge în doar 27 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil. Cu toate acestea, pe măsură ce restricțiile de călătorie se reduc, există semne de speranță că pașapoartele de rang inferior încep să-și recapete puterea.

Spre exemplu, cetățenii indieni deținători de pașapoarte au acum libertate de călătorie similară cu cea de care s-au bucurat înainte de pandemie, cu acces nerestricționat la 57 de destinații din întreaga lume (comparativ cu doar 23 de destinații în 2020).

Războiul din Ucraina a făcut ca rușii care dețin pașapoarte să fie mai izolați de restul lumii, față de orice altă perioadă anterioară.

Indicele nu ia în considerare restricțiile temporare sau închiderile spațiului aerian, așa că, în timp ce pașaportul rusesc se află în prezent pe locul 50, cu un scor fără viză sau fără viză la sosire de 119, realitatea este că cetățenilor ruși li se interzice efectiv accesul la multe dintre aceste destinații, ca urmare a restricțiilor impuse Rusiei.

Cele mai bune pașapoarte pe care să le deții în iulie 2022

  1. Japonia (193 de destinații)
  2. Singapore, Coreea de Sud (192 de destinații)
  3. Germania, Spania (190 de destinații)
  4. Finlanda, Italia, Luxemburg (189 de destinații)
  5. Austria, Danemarca, Țările de Jos, Suedia (188 de destinații)
  6. Franța, Irlanda, Portugalia, Regatul Unit (187 de destinații)
  7. Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Statele Unite ale Americii (186 de destinații)
  8. Australia, Canada, Republica Cehă, Grecia, Malta (185 de destinații)
  9. Ungaria (183 de destinații)
  10. Lituania, Polonia, Slovacia (182 de destinații).

La polul opus, cele mai limitate poșapoarte sunt țările din care locuitorii pot merge doar în 40 de destinații sau mai puțin, precum Coreea de Nord, Nepalul, Palestina sau Siria, alături de alte țări, potrivit CNN.

Accesul României la destinații

Potrivit site-ului Passport Index, deținătorii de pașaport din țara noastră pot călătorii doar în 162 de destinații, printre care în 105 nu este nevoie de viză la sosire, iar în alte 51 este nevoie.