Ce acte sunt necesare pentru călătoria în străinătate a copiilor. Sute de minori au fost întorși din drum

Ce acte sunt necesare pentru călătoria în străinătate a copiilor. Sute de minori au fost întorși din drum

Copiii sub 18 ani pot călători în străinătate doar însoțiți. Pe lângă pașaport sau cartea de identitate, este voie de o serie de acte suplimentare în funcție de cine este însoțilorul minorului.

Minorii care au cetățenie română pot călătorii în străinătate doar însoțiți. Legea 248/2005 stabilește că minorii nu pot să treacă frontierele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră, fie părinți, alți membri ai familiei cum ar fi bunicii sau reprezentantul legal (o persoană desemnată drept tutore), potrivit avocatnet.ro.

Atunci când copilul este însoțit de ambii părinți, el poate ieși din țară cu pașaportul. Dacă are peste 14 ani și călătorește în țările memebre UE sau care au convenții încheiate cu România poate folosi și cartea de identitate.

Dacă minorul este însoțit doar de unul dintre părinți, atunci, pe lângă pașaport sau carte de identitate, este neceară și o declarație notarială de la celălalt părinte prin care acesta își dă acordul privind călătoria. Dacă minorul este însoțit de alți membri ai familiei, cum ar fi bunicii de exemplu, atunci este nevoie de declarație de la ambii părinți. În plus însoțitorii trebuie să aibă la ei și cazierul judiciar. Toate declarațiile trebuie autentificate la notar.

Acest tip de declarație este valabilă maxim de trei ani, dar se poate întocmi și pentru o perioadă mai scurtă de timp. Dacă minorul are domiciliul în statul în care călătoriți, atunci această declarație nu mai este necesară.

Cazuri speciale

Potrivit sursei citate, mai sunt și alte situații în care un părinte poate să călătorească în străinătate cu copilul său fără ca declarația să fie necesară:

-dacă celălalt părinte a decedat

-dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;

-dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii;

-dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță, adică are custodie completă.

În anumite cazuri speciale, copiii pot ieși din țară și fără acordul părinților sau al reprezentantului legal. Este vorva de cazurile medicale. De exemplu minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil în România.

De semenea, copilul poate ieși din țară și pentru concursuri oficiale, sportive sau școlare, dar și pentru a studia la instituții din străinătate. În aceset cazuri este suficient acordul unuia dintre părinți.

Întorși din drum

Numai în ultima lună sute de copii nu au putut pleca în vacanța și au fost întorși din drum de Poliția de Frontieră, deoarece însoțitorii lor nu au avut actele necesare.

„De la începutul vacanței școlare, polițiștii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste 500 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent (aproximativ 1600 cetățeni români minori)”, au avertizat cei de la IGPF.

 

Ne puteți urmări și pe Google News