Italia îngrijorează Comisia Europeană. Dombrovskis: „Unele investiții sunt deja în pericol”

Italia îngrijorează Comisia Europeană. Dombrovskis: „Unele investiții sunt deja în pericol” Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Instabilitatea politică provocată de criza guvernamentală ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea reală a Italiei de a implementa planul de redresare și de a cheltui resursele fondului așa cum a promis. Eventuala ieşire din scenă a lui Mario Draghi poate submina acel program ambițios, o ipoteză pe care Valdis Dombrovskis şi-o exprimă cu îngrijorare la Bruxelles. Vicepreședintele executiv al Comisiei nu poate să nu răspundă unei interogări prezentată de Raffaele Fitto, europarlamentar, membru al Fratelli d’Italia, o formațiune care în țară face presiuni pentru organizarea alegerilor anticipate.

În realitate, întrebările au fost adresate Comisiei în aprilie, un moment în care criza încă părea îndepărtată. A fost o mișcare politică rezultată din logica opoziției, iar răspunsul soseşte cum, într-un moment politic delicat, și contribuie în a face atmosfera și mai incandescentă, notează La Sampa.

Guvernul italian și-a exprimat intenția de a cheltui 40% din resurse în cele opt regiuni sudice, deși aceasta nu este o condiție impusă” de regulamentul de instituire a Fondului de Redresare și nu era o cerință pentru obținerea banilor de la Bruxelles, amintește  Dombrovskis. Se subliniază prin urmare că Italia lui Draghi și-a asumat angajamente peste puterea sa, angajamente pentru care Draghi a garantat și care sunt privite acum cu o mare îngrijorare.

Războiul din Ucraina afectează Italia

În special din cauza faptului că între timp situația s-a deteriorat din motive independente de sistemul țării. Războiul din Ucraina, cu creșterea prețurilor la energie și creșterea generală a inflației, ridică noi provocări pentru toată lumea, inclusiv pentru Italia. În cazul tricolor însă, Dombrovskis nu ascunde faptul că „actualele creșteri de prețuri și întreruperea lanțurilor de aprovizionare pot avea un impact direct asupra realizării unor investiții”. În traducere liberă: Italia era deja în pericol să nu implementeze planul de redresare, iar acum, dacă se adaugă criza guvernamentală și riscul alegerilor anticipate, lucrurile s-ar putea complica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate cele 27 de țări membre UE au făcut datorii comune

Un eșec italian este o situaţie pe care Europa nu și-o poate permite, cu atât mai puțin Italia. Pentru prima dată în istoria Uniunii, cele douăzeci și șapte de ţări membre au reușit să facă datorii comune pentru a-și finanța redresarea, însă fusese clarificat că o astfel de decizie fără precedent poate fi replicată doar dacă funcționează. În total, Italia a primit 191,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi (122,6 miliarde de euro) și garanții (68,9 miliarde de euro). Trebuie să știe să le folosească bine pe toate, numai că ceea ce se întâmplă acum în țară, nelinişteşte Bruxelles-ul.

(Traducerea Rador)