S-au scumpit carburanții. Cât costă litrul de benzină și motorină la pompă

S-au scumpit carburanții. Cât costă litrul de benzină și motorină la pompă Benzinărie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Carburanții s-au scumpit din nou vineri, 21 iunie, față prețurile afișate în ziua precedentă. Indiferent că vorbim despre benzină sau motorină, prețul este mai mare cu cinci bani pe litru.

Carburanții s-au scumpit din nou vineri

Așadar, românii care vor să alimenteze mașina cu benzină sau cu motorină trebuie să ştie că vineri, 21 iunie 2024, preţurile la carburanţi au crescut faţă de ziua precedentă.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 21 iunie 2024 un preț al benzinei standard de 7,02 lei/litrul, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,11 lei/litrul.

Compania a crescut cu cinci bani pe litru prețul benzinei și motorinei. În cele mai multe staţii Petrom din ţară, preţul motorinei standar şi al benzinei standard a sărit, din nou, pragul de 7 lei pe litru.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, trebuie precizat că preţul pentru un litru de GPL continuă să se menţină constant în intervalul 3,55 - 3,58 lei.

Realimentează, Benzinărie, Pompa GazCarburanții s-au scumpit din nou vineri. Sursa foto: Pixabay

De la 1 iulie, un nou val de scumpiri la carburanți

Mai mult, de la 1 iulie 2024, va avea loc o nouă majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.  Carburanții se scumpesc, din nou, de luna viitoare, în contextul în care Guvernul a decis încă de la finele anului trecut ca accizele la benzină şi motorină să crească în 2024 în două etape, de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei.

Carburanții sunt la treia scumpire de la începutul lunii aprilie

Precedenta majorare de preț a avut loc acum două zile, când compania petrolieră a urcat cu patru bani pe litru prețul motorinei şi al benzinei. Până la aceste trei scumpiri, au fost operate 15 ieftiniri consecutive, inclusiv cea promoțională de week-end-ul trecut.

De la finalul lui aprilie și până acum, benzina este mai ieftină cu 40 de bani pe litru, iar motorina cu 36 de bani pe litru, chiar și după ultimele trei runde de scumpiri.

Economiştii spun că majorarea accizelor ajută statul să strângă bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB în doar primele patru luni din 2024, ținta Guvernului pe tot anul fiind de 5%.

Mai mult, nici experţii în energie nu exclud ca prețurile să continuă să crească pe parcursul verii, mai ales că e perioada concediilor, iar consumul creşte, potrivit economica.net