Carburanții se scumpesc de anul viitor. Cât va costa un plin la rezervor

Carburanții se scumpesc de anul viitor. Cât va costa un plin la rezervor Sursa foto: Arhiva EVZ

Carburanții se vor scumpi de la 1 ianuarie 2024, românii urmând să plătească mai mult pentru litrul de benzină sau de motorină de la pompă. Scumpirea este prevăzută în actul normativ care reglementează accizele ce trebuie plătite pentru carburanți.

Carburanții se scumpesc începând cu prima zi a anului viitor. Măsura este prevăzută în actul normativ ce stabilește noile accize ce urmează să fie plătite de proprietarii de vechicule. Un plin de benzină sau de motorină va scoate mai mulți bani din buzunarele românilor.

Carburanții vor costa mai mult

Românii vor plăti mai scump la pompă, pentru alimentarea vehiculelor. Iar prima scumpire va veni chiar în prima zi a anului. Conform reglementărilor în vigoare, de la 1 ianuarie se va aplica prima creștere a accizei. Costurile pe litru de carburanți va crește cu 6 bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, în 2024, vor urma alte două scumpiri. Cea dintâi va avea loc în luna aprilie, urmată de o a doua scumpire, în luna iulie. Per total, în urma acestor majorări, carburanții vor fi mai scumpi cu 18 bani pe litru, benzina și 17 bani pe litru, motorina.

Legea stabilește că accizele pentru benzină și motorină, plătite de șoferi, cresc la începutul fiecărui an cu rata inflației. În 2024, din cauza valorii prea mari, s-a stabilit ca accizele să se majoreze în trei etape. Cu atât mai mult cu cât sunt posibile scumpiri suplimentare din cauza evoluției cotațiilor pentru petrol.

Marcel Ciolacu scumpește acciza la carburanți

Marcel Ciolacu Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cum se vor aplica noile accize

Carburanții se vor scumpi, din cauza aplicării noilor accize, în trei etape. Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu luna septembrie 2022, este de 8,8%. Acesta este procentul care va fi luat în calcul la stabilirea accizelor. De fiecare dată va fi o creștere de 33%, după cum urmează:

33% din procentul de creștere anuală de la 1 ianuarie 2024; 33% din procentul de creștere anuală de la 1 aprilie 2024; 33% din procentul de creștere anuală de la 1 iulie 2024.

Carburanții vor fi mai scumpi anul viitor

Conform informațiilor existente la această oră, valoarea accizei va fi, pentru benzină, de 156 de lei la 1.000 de litri. Calculată la prețul motorinei, valoarea accizei va fi de 143 de lei la 1.000 de litri.

De menționat că accizele nu au fost majorate, în 2023, cu valoarea inflației. Guvernul a dat o derogare de la regulă printr-o ordonanță de urgență din iulie 2022. Accizele la carburanți au fost menținute la nivelurile minime din Uniunea Europeană.