Evenimentul Zilei > International > Carantină în Bulgaria. Toată țara este în zona roșie
Carantină în Bulgaria. Toată țara este în zona roșie

Carantină în Bulgaria. Toată țara este în zona roșie

Numărul persoanelor cu COVID-19 în terapie intensivă în Bulgaria se apropie de cifra critică de 700 și sunt deja 691 de persoane,

Numărul persoanelor cu COVID-19 în terapie intensivă în Bulgaria se apropie de cifra critică de 700 și sunt deja 691 de persoane, după cum arată ultimele date de pe Portalul de Informații Unificare. În urmă cu doar o săptămână, în Bulgaria erau 577 de persoane în secții de terapie intensivă, ceea ce înseamnă o creștere de 114 în doar 7 zile. În ultimele zile, mai mulți șefi de spitale au anunțat că paturile de terapie intensivă lipsesc în mod critic și indiferent de câte locuri noi se deschid, acestea sunt ocupate rapid. Numărul total de pacienți din spitalele în Bulgaria a depășit de mult timp valorile record și este acum 8.689. Cu doar o săptămână în urmă erau 7.269, ceea ce înseamnă o creștere de 1.400 de oameni în doar 7 zile. Numărul celor nou infectați în ultimele 24 de ore se ridică la 4.46, cu 18.808 de teste efectuate. Aceasta reprezintă aproape 24% de eșantioane pozitive sau, cu alte cuvinte, fiecare al patrulea testat este pozitiv.

169 de persoane au murit cu COVID-19 în aceeași perioadă. Marția trecute au fost mai mulți – 187. Numărul total de morți este deja de 12.188. Săptămâna trecută au fost 11.472, o creștere de peste 700 într-o săptămână.

Cazurile confirmate sunt în total 307.890, dintre care 58.671 sunt active. Tendința este ca cele mai vulnerabile grupuri să aibă vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Ele reprezintă peste jumătate din toate cazurile. De la 40 la 49 de ani sunt 59.150 de cazuri, de la 50 la 59 – 61.682 și de la 60 la 69 de ani – 54.453. În ultimele 24 de ore au fost vindecate 2.260 de persoane, iar numărul total al celor vindecați este de 237.031. Numărul total de doze de vaccin administrate este de 376.370, dintre care 7.465 în ultimele 24 de ore. Bulgarii vaccinați cu a doua doză sunt în număr de 73.853.

Din nou, cele mai multe cazuri noi se află în orașul Sofia – 1.289. Există multe cazuri noi în Plovdiv – 373, în Varna – 281, Stara Zagora – 239. În celelalte raioane situația este următoarea: Blagoevgrad – 190; Burgas – 98; Veliko Târnovo – 129; Vidin – 33; Vrața – 68; Gabrovo – 64; Dobrici – 65; Kârdjali – 47; Kiustendil – 73; Loveci – 65; Montana – 105; Pazardjik – 105; Pernik – 43; Pleven – 162; Razgrad – 44; Ruse – 185; Silistra – 126; Sliven – 92; Smolian – 73; Regiunea Sofia – 132; Târgoviște – 34; Haskovo – 117; Șumen – 163; Iambol – 72.

Noua hartă a răspândirii coronavirusului în Bulgaria este complet roșie – în zona roșie sunt peste 120 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Aici este deja și Târgoviște, care a fost singurul oraș în afară până săptămâna trecută. Datele provin de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare și arată situația începând cu 21 martie. De fapt, criteriile pentru intrarea în zona cu cea mai intensă răspândire a infecției au fost mult timp inadecvate situației – Bulgaria are deja trei raioane cu peste 800 de cazuri noi la 100.000 de locuitori. Cea mai gravă situație este în Burgas, unde incidența este 897 la 100.000 și probabil a trecut deja de 900. La Sofia este 866 la 100.000, la Vrața – 801.

Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia a recomandat să nu se călătorească în Maldive, după semnale despre bulgari infectați și aflați în carantină în aceste insule. „Dacă călătoria este însă urgentă, recomandăm cetățenilor să încheie o asigurare pentru acoperirea carantinei și tratamentului în caz de COVID-19, precum și să aibă fonduri suficiente pentru a acoperi cazarea, mâncarea și biletele de avion în caz de carantină”, sfătuiește Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia.

Datele pentru ultimele 24 de ore sunt destul de alarmante – am examinat eșantioane din 8 zone și aproape 100% este prevalența versiunii britanice în aceste zone. Acest lucru a fost anunțat în emisiunea „Ziua începe”, pe postul public de televiziune (BNT), de către conf. univ. Ivan Ivanov, director al Laboratorului Național de Referință la Centrul Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare. „Doar în Stara Zagora răspândirea este mai mică”, a spus el. Celelalte variante în Bulgaria sunt mutațiile europene care circulă de anul trecut. „Urmărim îndeaproape apariția mutațiilor tipice variantelor africane, franceze, nigeriene, braziliene și alte variante, care reprezintă o problemă. Până acum, însă, nu s-au găsit astfel de mutații în Bulgaria”, a subliniat conf. Ivanov.

Potrivit acestuia, există o tendință clară de răspândire mai rapidă a virusului în versiunea sa britanică. Afirmația că cu cât progresează procesul de imunizare, cu atât COVID-19 va înregistra mutații mai rapide nu este adevărată, a spus el. „Aceste variante au fost dovedite înainte de utilizarea vaccinurilor, dar acum se răspândesc pe o scară mai largă. Deci nu aș spune că există o legătură între cele două. Acest lucru se vede cel mai bine în Marea Britanie, deoarece acolo versiunea britanică se răspândise în octombrie-noiembrie, când vaccinarea nu începuse”, a declarat conf. Ivanov. El este convins că „deși mai puțin eficace împotriva variantelor africană și braziliană, toate vaccinurile acoperă toate opțiunile în acest moment”.

Premierul bulgar l-a invitat pe fondatorul BioNTech în Bulgaria

Premierul bulgar, Boiko Borisov, l-a invitat în Bulgaria pe fondatorul BioNTech, Uğur Șahin.

„Punctul de cotitură în lupta împotriva COVID-19 a fost crearea vaccinurilor, cu ajutorul cărora putem face faţă pandemiei şi ne putem redobândi libertatea pe care virusul ne-a luat-o. Vă mulţumim pentru speranţa şi posibilitatea de a reveni la modul de viaţă anterior”, a declarat Borisov într-o conversaţie telefonică cu prof. Uğur Șahin, fondatorul companiei germane Biontech, care împreună cu compania americană Pfizer au dezvoltat unul dintre primele vaccinuri anti-COVID din lume.

Prim-ministrul bulgar a subliniat că principala provocare astăzi este de a face vaccinurile accesibile tuturor cetăţenilor, nu numai în Uniunea Europeană, ci şi în întreaga lume. „Pentru că nimeni nu va ferit de coronavirus, până când nu vom fi cu toţii protejaţi”, a sublinait şeful executivului de la Sofia în cadrul conversaţiei telefonice.

Borisov l-a felicitat pe omul de ştiinţă german pentru descoperirea vaccinului, adăugând că tot mai mulţi cetățeni bulgari sunt dispuşi să se vaccineze, deoarece sunt convinşi de beneficiile imunizării, care salvează vieţi.

Bulgaria are o lungă tradiţie în producţia de medicamente şi vaccinuri. Premierul bulgar l-a invitat pe omul de ştiinţă german şi echipa acestuia să viziteze Bulgaria, pentru a se familiariza cu activitatea BulBio – Centrul Naţional pentru boli Infecţioase şi Parazitare. Compania, care are peste 130 de ani de istorie şi care funcţionează în cadrul Ministerului Sănătăţii de la Sofia, dispune de circa 500 de tipuri de produse.

„Sunt foarte impresionat de descoperirea pe care aţi făcut-o odată cu crearea vaccinului pe bază de ARN mesager. Bulgaria este pregătită să vă ofere sprijin şi o colaborare extinsă pentru cercetările ştiinţifice pe care le desfăşuraţi”, a menţionat Borisov. Potrivit şefului guvernului de la Sofia, experienţa Bulgariei în producţia de medicamente, vaccinuri şi plante farmaceutice reprezintă o bază excelentă pentru crearea de inovaţii în medicină, inclusiv pentru echipa prof. Uğur Șahin.

Traducere: Rador