„Frumoasa prințesă”. Căpșuna perfectă costă 350 de dolari bucata

„Frumoasa prințesă”. Căpșuna perfectă costă 350 de dolari bucata. Sursa foto: Dreamstime

Bijin-Hime, alias „Frumoasa prințesă”, este un soi de căpșuni japoneze care are o formă și o culoare perfectă și oferă o aromă de neegalat. De asemenea, costă până la 350 de dolari pe bucată, ceea ce o face unul dintre cele mai scumpe fructe din lume.

Dezvoltat de Mikio Okuda, un fermier japonez cu o experiență de peste 45 de ani în cultivarea căpșunilor, de-a lungul a 15 ani de încercări și erori, Bijin-Hime este unul dintre cele mai apreciate soiuri de căpșuni din lume. Cele mai mari fructe sunt de mărimea unei mingi de tenis și cântăresc în jur de 100 de grame, dar nu mărimea este cea care face ca Frumoasa Prințesă să fie specială.

În general, cu cât o căpșună este mai mare, cu atât are mai puțină aromă și dulceață, dar cu siguranță nu este cazul căpșunilor Bijin-Hime. Acestea sunt evaluate la 13 grade Brix, ceea ce le face considerabil mai dulci decât căpșunile standard de 10 grade Brix, și au o aromă care amintește de trandafiri.

Textura căpșunilor Bijin-Hime se spune că atinge un echilibru perfect între moale și ferm, iar culoarea roșie vibrantă a cojii sale strălucitoare se spune că pătrunde până la miez. De asemenea, nu prezintă nici aciditatea și nici gustul secundar ciudat pe care îl au de obicei soiurile din supermarketuri.

„Frumoasa prințesă”. Secretul celor mai scumpe căpșuni

La fel ca mulți alți cultivatori japonezi de căpșuni, Mikio Okuda cultivă soiul Beautiful Princess (Frumoasa Prințesă) în timpul lunilor de iarnă, monitorizând cu atenție temperatura solului și a aerului din interiorul serelor de la Okuda Farms, în Hashima, prefectura Gifu. Maturarea lentă poate fi unul dintre secretele din spatele dulceții și aromei intense a căpșunilor, dar Okuda preferă să nu ofere prea multe informații. Și pe bună dreptate...

După ce a petrecut 15 ani pentru a crea Bijin-Hime, Mikio Okuda a reușit în cele din urmă ceea ce și-a propus - să creeze o căpșună mare, cu formă perfectă, care să ofere și o aromă excelentă. Totuși, procesul nu este încă perfect, deoarece unele dintre fructe tind să iasă rotunde, ca niște globuri cărnoase. Acestea nu sunt potrivite pentru comercializare, iar CNN relatează că Okuda produce doar aproximativ 500 de căpșuni demne de comercializare pe an.

Mercurialul prețurilor

Într-o țară în care fructele de calitate valorează literalmente greutatea lor în aur (dacă nu chiar mai mult), căpșunile Beautiful Princess ale lui Mikio Okuda sunt foarte căutate. La o licitație, o singură căpșună Bijin-Hime, deosebit de mare, s-a vândut cu 50.000 de yeni (350 de dolari). Unele surse susțin că cea mai scumpă s-a vândut cu 500 de dolari, dar nu am găsit nicio dovadă în acest sens. Totuși, 350 de dolari pentru o singură căpșună sună ridicol.

Interesant este faptul că plantele de căpșuni Bijin-Hime sunt toate clone ale plantei originale dezvoltate de Mikio Okuda, astfel încât cultivatorii nu pot pur și simplu să își cultive propriile Beautiful Princesses din semințe de căpșuni. Sursa: odditycentral.com

Ne puteți urmări și pe Google News