Ingrediente: 1/2 cană de apă 300 de grame de căpșuni spălate și tăiate în sferturi 1/2 cană de zahăr 1 conservă de smântână la frigider 1/4 cană de lapte condensate.
Mod de preparare 1. Se încinge apa cu 300 de grame de căpșuni și zahărul până dă în clocot sau până se îngroașă, amestecând continuu. Se lasă să se răcească și se dă la frigider timp de 15 minute. Amestecă. 2. Amestecă smântâna cu cana de lapte condensat. Se așează pe fundul unui pahar, un strat de căpșuni, se adaugă puțin amestec de smântână și se repetă procesul până se umple paharul.
Beneficiile căpșunilor pentru sănătate
Fiind o excelentă sursă de vitamina C, consumate în stare proaspătă, căpșunele au proprietăţi clare de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient. În 100 de grame de căpșune proaspete sunt 710 mg de vitamina C, mai multă decât într-o portocală.
Întăresc rezistența organismului față de îmbolnăvirile de cancer. Ajută de asemenea la menținerea sănătății pielii. Vitamina C, care se găsește în cantități mari, ajută organismul să producă colagen, essential pentru păstrarea elasticităţii pielii.
Consumul de căpșuni contribuie în egală măsură la reducerea grăsimilor și colesterolului din sânge. Căpșunile sunt fructe cu un conținut moderat de zaharuri, indicate și pentru diabetici. Conținutul de zaharuri naturale din 100 de grame de căpșuni proaspete este de 4.9g, deci aceste fructe sunt mai prietenoase cu diabeticii.
Contribuie la menținerea greutății corporale., dar țin și hipertensiunea sub control. În 100 de grame de căpșuni sunt 153 mg de potasiu, care ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal.
S-a demonstrat științific că prin consumul căpșunilor se pot reduce inflamaţiile care însoțește artrita și bolile de inimă.