Volkan Toplu este cercetat pentru conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii, pescuitul comercial fără licenţă sau autorizaţie, folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, pescuitul ilegal şi pescuitul neraportat al calcanului.

Procurorii Parchetului  de pe lângă Curtea de Apel Constanța au probat astfel că, în data de 3 aprilie, inculpatul a condus fără brevet corespunzător, în zona exclusivă a României, ambarcaţiunea Canhan, sub pavilion Turcia. La bordul pescadorului se mai aflau alte șapte  persoane, “în vederea desfăşurării în mod ilicit de activităţi de braconaj  al calcanului în condiţiile în care nu deţinea autorizaţie în acest sens şi nici permis pentru pescuit calcan”.

Când nava a fost depistată, Volkan Toplu “nu s-a supus somaţiei poliţiștilor de frontieră, intrând în coliziune, în mod intenţionat, cu ambarcaţiunea MAI 1101 a Grupului de Nave Constanţa- Garda de Coastă,  pe care a avariat-o, situaţie în care ofiţerii de poliţie români au fost nevoiţi să deschidă focul asupra sistemului de propulsie”. La bordul navei au fost găsite 157 kg calcan. Echipajul amplasase în Marea Neagră mai multe plase de pescuit a căror întindere şi poziţie se verifică în prezent.

După audierile de ieri, inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore iar astăzi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a  propus luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile. Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare,Tribunalului Constanţa. Membrii echipajului au fost repatriaţi prin intermediul Consulatului General al Turciei la Constanța.(Foto-Garda de Coastă)

 

 

Te-ar putea interesa și: