Editura Evenimentul si Capital

Capitala statuilor de zeci de milioane de euro. Fost primar general, campion la pus monumente prin Bucureşti: „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine“

Autor: | | 0 Comentarii | 623 Vizualizari

Deşi plătesc sume colosale pentru monumente noi, bucureştenii sunt rareori consultaţi în legătură cu personalităţile reprezentate şi locurile potrivite pentru fiecare statuie în parte. Urmează să se monteze o nouă statuie în Parcul Circului. Nota de plată pentru monumentul “Rainier III de Monaco” este de apropae două milioane de euro.

De-a lungul ultimului deceniu, locuitorii Capitalei au dat bani grei pentru statui şi fântâni: peste 10 milioane de euro. Li s-a cerut însă de prea puţine ori părerea în legătură cu locul potrivit pentru amplasarea vreunui monument. Aşa că statui ieftine sau scumpe, urâte sau reuşite, de toate dimensiunile, au umplut parcurile şi pieţele oraşului. Controversele au cuprins atât breasla artiştilor, cât şi societatea civilă.

Primele două statui licitate de edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, sunt cele care îi vor înfățișa pe Constantin Brâncoveanu și Vlad Țepeș. Administrația Monumentelor a atribuit un contract artistului Ioan Bolborea pentru Realizare în material definitiv și montare lucrare de artă plastică ”Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu”. Negocierea cu artisul a avut loc pe data de 22 decembrie, el urmând să încaseze pentru opera 1,8 milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 500.000 de euro, potrivit unui anunț de atribuire publicat pe site-ul public de licitații.

Locul unde se va monta opera de artă este ținut la secret, potrivit anunțului de atribuire. În el scrie că statuia va fi livrată la sediul Administrației Monumentelor, instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei. O altă statuie este cea a lui Vlad Țepeș, care va fi realizată de artistul Florin Codre. Banii alocați sunt identici: 1,8 milioane de lei. Ea ar urma să fie amplasată în holul sediului Primăriei Capitalei.

Şi foştii primari ai Capitalei au achitat milioane de euro pentru monumente. Campion a fost Adriean Videanu, care a vea o replică: „Suntem prea săraci ca să facem reparaţii şi lucrări ieftine“.

Statuia lui Carol I Unul dintre preţurile record s-a achitat pentru statuia care care îlînfăţişează pe Regele Carol I călarenu. Municipalitatea a achitat: 9,5 milioane de lei (2,26 milioane de euro). Şi Caragiale a primit un omagiu. Consilierii au decis să aloce patru milioane de lei (aproximativ un milion de euro) pentru monumentul „Căruţa cu Paiaţe”, care redă în bronz personajele lui Nenea Iancu. 2,9 milioane de lei pentru „Vioară Spartă” Artistul care a realizat „Căruţa cu Paiaţe”, Ion Bolborea, a mai primit un contract în valoare de 2,9 milioane de lei pentru a transpune în bronz monumentul „Vioară Spartă”. Lucrarea, de mari dimensiuni, poate fi admirată în părculeţul de lângă Spitalul Colţea. Monumentul care îl înfăţişează pe Şerban Cantacuzino, aşezat la baza Dealului Patriarhiei, a costat 3,85 milioane de lei (910.000 de euro). Artistul Mihai Buculei a lucrat la el timp de doi ani.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI