Evenimentul Zilei > Actualitate > Capcanele vaccinului rusesc Sputnik V. Arma secretă a lui Putin
Capcanele vaccinului rusesc Sputnik V. Arma secretă a lui Putin

Capcanele vaccinului rusesc Sputnik V. Arma secretă a lui Putin

Un vaccin comparat cu o mitralieră.

Capcanele vaccinului Sputnik. Vaccinul Sputnik V din Rusia este la fel de fiabil și eficient ca o pușcă Kalashnikov, potrivit unui specialist în boli infecțioase din Austria. Comparația este deosebit de potrivită, deoarece vaccinul joacă un rol din ce în ce mai activ în războiul informațional al Rusiei.

Pentru o țară precum Ucraina, una dintre cele mai sărace din Europa și cu un sistem de îngrijire a sănătății post-sovietic prost pregătit pentru ravagiile coronavirusului, știrile despre eficacitatea „mitralierei” Sputnik V ar trebui să fie o veste de bucurie. Coronavirusul a infectat peste 1,24 milioane de ucraineni și a ucis peste douăzeci și șapte de mii dintre ei. Ucraina a încheiat acorduri cu mai mulți furnizori de vaccinuri, inclusiv Sinovac Biotech din China și inițiativa COVAX. Numai că numărul vaccinurilor procurate este cu zeci de milioane sub nevoia reală a Ucrainei.

De ce atunci guvernul ucrainean a interzis vaccinul Sputnik V la începutul lunii februarie?

Ucraina a rămas în urma celorlalte țări din Europa cu programul său de vaccinare. Prima livrare de vaccinuri a sosit săptămâna trecută și deja știrile vorbesc despre doze  neutilizate aruncate la gunoi. Chiar și medicii ucraineni renunță la programarea vaccinului.

Ezitarile populație în privința vaccinării este o problemă în creștere la nivel mondial, dar efectele sale sunt deosebit de acute în Ucraina, unde anxietățile cu privire la siguranța și eficacitatea medicamentelor  au fost exacerbate de campaniile de dezinformare orchestrate de Rusia. În starea actuală, doar aproximativ 47% dintre ucraineni se simt protejați atunci când primesc un vaccin împotriva coronavirusului.

Chiar și înainte de pandemia coronavirusului, trolii ruși au muncit din greu subminând credința în sistemul sanitar al Ucrainei, publicând falsuri cu privire la vaccinurile care au fost legate de focarele de boli eradicate anterior din Europa.Dezinformarea rusă a legat îmbolnăvirea copiilor cu rujeolă și poliomielită.

Capcanele vaccinului Sputnik. Diplomatice

Mesajul ascuns: Nu toate vaccinurile sunt inamice. Doar cele occidentale.

„Producătorii occidentali de vaccinuri se bazează pe tehnologii experimentale, puțin studiate și nedovedite pe termen lung, întâmpinând obstacole în studiile lor clinice”, spune Kirill Dimitriev, șeful Fondului de Investiții Directe din Rusia, agenția de dezvoltare responsabilă pentru finanțarea și distribuția Sputnik V.

Alți susțin că vaccinurile occidentale au efecte secundare teribile sau că marea industrie farmaceutică conspiră pentru a ne transforma într-o masă de manevră. Aceste afirmații, care au pătruns pe rețelele sociale din întreaga Europă și Statele Unite, vizează promovarea vânzărilor de vaccinuri din Rusia și, în al doilea rând, subminarea surselor legitime de informații. Astfel încât nimeni din comunitatea științifică să nu atragă atenția asupra modului în care Rusia a pierdut două milioane de vieți omenești pe parcursul dezvoltării vaccinului.

În același sens Rusia administrează Sputnik V celor trei milioane de ucraineni care trăiesc în teritoriile ocupate Donețk și Lugansk, acordând prioritate personalului medical și soldaților care luptă împotriva Ucrainei.

Îndoielile ucrainene cu privire la diplomația Rusiei în materie de vaccinuri sunt justificate. Se confruntă cu o situație politică din care nu pot ieși în câștig. În momentul în care acceptă vaccinurile rusești, mass-media rusă va marca o victorie pe cheltuiala Ucrainei.

Chiar dacă Rusia a mărit rapiditatea cercetărilor în dezvoltarea Sputnik V, combinând studiile de fază I și II și aprobând vaccinul cu zero dovezi că proteja de coronavirus, rezultatele fazei III sunt, revizuite de către cercetători și verificate de mai multe ori, transformându-l într-un produs eficient. Sputnik V va salva vieți, dar și concurenții săi occidentali la fel vor face.

Numai că, după cum se vede capcanele vaccinului Sputnik sunt presărate la tot pasul.