Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Capcana lui Iohannis. Năstase a picat în ea ca un…lord
Capcana lui Iohannis. Năstase a picat în ea ca un…lord

Capcana lui Iohannis. Năstase a picat în ea ca un…lord

Am adunat toate informațiile și le-am întors pe toate părțile ca să înțeleg episodul cu invitarea lui Adrian Năstase la Cotroceni, de 1 Decembrie, pe motiv că ar fi mândru posesor al decorației prezidenţiale "Steaua României în grad de Mare Cruce", pe care a primit-o, în anul 2002, de la preşedintele Ion Iliescu.

Ce să le fi venit cancelariei președintelui sau serviciului de protocol să caute lista decoraților și să trimita invitații acestora? Au mai fost recepții de zile naționale sau ale Europei, dar atunci lista nu a fost scoasă din computer și nici oamenii decorați nu au primit cu toții invitații.  S-a încălcat atunci legea, invocată acum că specifică faptul că meritoșii trebuie invitați la marile ceremonii? Vă pot spune că NU. Am contactat posesori ai unor decorații prezidențiale care au spus că nu au primit niciodată invitație la festivități de când la Palatul Cotroceni se află președintele Klaus Iohannis. Printre aceștia a fost și un politician cu o condamnare definitivă, căruia nici nu i-a trecut prin cap că ar fi putut fi invitat. Va rămâne și el fără decorație, alături de alții, având în vedere declarația președintelui.

”Pot să spun că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedură de retragere a ordinelor naționale. Am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp și veți primi lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a spus jurnaliștilor Klaus Iohannis, când a fost întrebat dacă îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase.

În declarația asta, cred eu, că este cluul acțiunii lui Iohannis și al celor care l-au consiliat. Președintele a dorit să ”confiște” distincțiile tuturor politicienilor condamnați penal și a întins o capcană: invitarea unui personaj cu greutate din PSD la recepția prilejuită de Ziua Națională. Iar Adrian Năstase a căzut în plasă.

Fostul premier a fost întotdeauna un politician și un profesor de drept cu ținută. Chiar și opozanții îi recunoșteau calitatea aceasta de intelectual rasat, de lord, deși caracterizarea, aproape generală, era de arogant și orgolios. Pe vanitatea lui probabil că s-a bazat și președintele Iohannis atunci când i-a trimis invitația pentru 1 Decembrie, fiind aproape sigur că Năstase nu va refuza participarea la o recepție care i-ar fi asigurat vizibilitate, reabilitare politică și oarece perspectivă pentru ce avea să vină după anul 2022, atunci când i se ridică interdicția să fie ales în funcții publice și să poată ocupa o funcție de conducere în partid. Desigur că, pe fostul premier al regimului Iliescu l-ar fi măgulit mai ales faptul că invitația venea de la un președinte cu orientare politică de dreapta și a văzut gestul ca pe o reconciliere.

Adrian Năstase a mers cu multă mândrie la Cotroceni, așa cum o arată și fotografiile în care a fost surprins în timpul recepției, înconjurat de alți invitați. De la aceste fotografii, apărute imediat pe două site-uri de presă, i s-a și tras.

Subiectul cu ”pușcăriașul Adrian Năstase” a revenit în atenția opiniei publice și de aici, scandalul din presă și obsesiva întrebare: Ce căuta fostul prim-ministru al României din anii  2000-2004 printre participanții la recepția oferită de către președintele Klaus Iohannis, când are două condamnări penale și 500 de zile de închisoare executate?

Răspunsul la întrebare a venit chiar de la președinte care, așa cum am arătat, ne-a anunțat că face curățenie în lista cu foști demnitari: le retrage decorațiile tuturor! Iar primele nominalizări nu au întârziat să apară în media. Miercuri seara, site-ul Președinției  a publicat lista condamnaților cărora li s-au luat decorațiile:

Dan Voiculescu – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler; Adrian Năstase – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce; Adrian Severin – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler; Cristian Gh. Anghel – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler; Emilian Cuteanu – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler; Gheorghe Bucur – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler; Irina Jianu – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler; Ionel Manțog – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler; Mircia Muntean – Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler; Mihai Dorinel Mucea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler; Miron Mitrea – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler; Gheorghe Mencinicopschi – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Pe ei i-a tras după el Adrian Năstase, atunci când a pășit mândru în ”groapa cu lei” de la Cotroceni.