Recomandări pentru zilele cu caniculă. Trebuie să fiți foarte atenți

Recomandări pentru zilele cu caniculă. Trebuie să fiți foarte atenți Caniculă. Sursa: dreamstime.com

Recomandări pentru zilele cu caniculă. Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru zilele cu căldură extremă. România se află sub Coduri Portocalii și Galbene de caniculă. La umbră s-au înregistrat și 37°C, dar s-au resimțit temperaturi și de peste 40°. Mare atenție la băuturile pe care le consumați și la orele în care ieșiți afară.

Recomandări pentru zilele cu caniculă

„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă, transmise de Ministerul Sănătăţii.

Evitați alcoolul și cafeaua

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Evitați alcoolul, sucurile și cafeaua.

„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Caniculă, apă

Sursa Foto: Arhiva EVZ

O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.

Alte sfaturi oferite de Ministerul Sănătății

Pentru copii se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Este recomandat ca mamele să alăpteze bebelușii de câte ori aceștia o cer. Părinții sunt sfătuiți să meargă cu copiii la medicul de familie dacă nu se simt bine.

„La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică. În ceea ce priveşte angajatorii, se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer”, a spus Ministerul Sănătății pe Facebook.

Ministerul Sănătăţii a făcut recomandări şi pentru situaţiile de cod roşu:

  • reduceţi deplasările la cele esenţiale;
  • nu vă deplasaţi între orele 11,00-17,00;
  • consumaţi lichide între 2-4 litri /zi;
  • nu consumaţi alcool;
  • dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apa
  • nu scoateţi copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 şi după ora 20,00
  • evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase