Evenimentul Zilei > Vremea > Caniculă, grindină şi vijelii în România. Vom avea 41 de grade. Cod Roşu la ANM
Caniculă, grindină şi vijelii în România. Vom avea 41 de grade. Cod Roşu la ANM

Caniculă, grindină şi vijelii în România. Vom avea 41 de grade. Cod Roşu la ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi Cod Roşu de caniculă în România, care în intervalul 24.06.2021, ora 12:00-25.06.2021, ora 22:00 va fi afectată inclusiv de grindină, vijelii şi ploi torenţiale.

Caniculă, grindină şi vijelii în România. Vom avea 41 de grade. Cod Roşu la ANM!

„MESAJ 1 – COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Interval de valabilitate: 24 iunie, ora 12:00 – 24 iunie, ora 23:00. Zone afectate: local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova, Muntenia.

În intervalul menționat, local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25….40 l/mp. Notă: Seara, astfel de fenomene vor fi și în regiunile vestice și centrale.

MESAJ 2 – COD GALBEN

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie. Zone afectate: toată țara. În zilele de joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade. Notă: Instabilitatea atmosferică va fi accentuată și în extindere începând din seara zilei de vineri și va cuprinde majoritatea regiunilor.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat. Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie. Zone afectate: Oltenia și cea mai mare parte a Transilvaniei. Joi și vineri (24 și 25 iunie) în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.

COD ROȘU

Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Interval de valabilitate: 24 și 25 iunie. Zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș

Joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei.

Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.

41 de grade Celsius în România!

Vremea în Bucureşti

Prognoză valabilă pentru intervalul 24.06.2021, ora 12:00-25.06.2021, ora 21:00. Joi și vineri, vremea va deveni caniculară, iar disconfortul termic va fi ridicat (indicele temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități) .

Probabilitatea de apariție a perioadelor cu instabilitate atmosferică (averse posibil torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină) va fi mai ridicată în cursul după-amiezilor și serilor.

Temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade, iar cele minime nu vor scădea sub 20 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, se arată pe meteoromania.ro, site-ul ANM.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: