Evenimentul Zilei > Vremea > Caniculă face Europa să fiarbă. În Franța, 42 de grade la umbră
Caniculă face Europa să fiarbă. În Franța, 42 de grade la umbră

Caniculă face Europa să fiarbă. În Franța, 42 de grade la umbră

Europa va fi cuprinsă de la un capăt la altul de un val de caniculă weekend-ul acesta, fiind vizate regiuni din sudul Franței până în Extremul Orient Rus.

Francezii din cea mai mare parte a ţării au suferit vineri de pe urma valului de căldură care a cuprins Europa, scrie stirileprotv.ro.

În Franța, termometrele au trecut de 42 de grade la umbră, 45 de departamente, din sud-vestul şi nordul țării, au fost plasate sub alertă portocolie de caniculă.

Marea Britanie este și ea vizată de căldurz excesivă, sâmbătă fiind prognozate cel puțin 37 de grade în sud-estul Angliei.

Există însă și vești bune. Arșița va dura până la jumătatea săptămânii viitoare, dar specialiştii nu se aşteaptă la repetarea situaţiei de anul trecut, când au fost două episoade de caniculă excepţionale, cu maxime record de 46 de grade.

Şi olandezii se plâng de zăpuşeală. S-au anunţat între 29 şi 34 de grade Celsius, mult peste temperaturile de vară obişnuite în această ţară.

Locuitorii oraşelor se refugiază pe malul lacurilor din apropiere.

Abia pentru miercurea viitoare sunt prevăzute ploi în Olanda.

Temperaturi neobişnuit de ridicate sunt şi în Urali şi Siberia. Căldura agravează seceta şi alimentează incendiile de pădure. În regiunea Kurgan a fost decretată stare de urgenţă, iar în zona Novosibirsk uscăciunea pământului este extremă.

Potrivit prognozei, temperaturile vor atinge adesea 35 de grade de-a lungul acestei luni în Extremul Orient Rus.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare Cod galben de caniculă şi intensificări ale vântului, valabilă în 19 judeţe şi în municipiul Bucureşti, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă.

Potrivit meteorologilor, pe 7 şi 8 august, în regiunile sudice şi estice, vremea va fi caniculară şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 34 şi 37 de grade Celsius, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală, în general, de 40 – 50 km/h.