Ora ideală pentru a mânca seara. Organismul se va transforma complet în bine
- Bianca Pislaru
- 20 august 2024, 22:36
Există persoane care refuză să mănânce ultima masă a zilei înainte de ora opt și jumătate. Aceștia iau cina și mai târziu în cazul în care ies în oraș. Apoi sunt cei înfometați care detestă o rezervare pentru o cină târzie. Aceștia mănâncă cu mult înainte de apusul soarelui. Cine vrea să stea flămând ore întregi doar pentru a mânca la „ora potrivită” pentru cină?
Ora cinei a devenit un subiect de discuție important. Oamenii încep să mănânce această masă din ce în ce mai devreme. Potrivit Resy, o platformă de rezervări online, în New York, tot mai mulți oameni fac rezervări la ora 17:30. De asemenea, tot mai puțini oameni aleg să vină la ora 20:00 la restaurant, comparativ cu anii precedenți.
Când este benefic să mănânci ultima masă a zilei
Anul trecut, numărul de rezervări pentru cină făcute înainte de ora 17:00 s-a dublat față de 2019. Un beneficiu neintenționat al cinei de la ora 5:30 este acela de a avea de unde alege. Majoritatea restaurantelor au acest interval în principal liber. Astfel, poți lua o masă delicioasă la localul preferat fără să te îngrijorezi de rezervare. Există tot mai multe dovezi că o masă de seară mâncată mai devreme poate contribui la îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale. Iată câteva lucruri pe care le poți lua în calcul.
Ajuta la prevenirea arsurilor la stomac
Tara Schmidt, dietetician, spune că luarea cinei mai devreme îi poate ajuta pe oameni. Mai ales pe cei care au adesea arsuri la stomac și reflux acid după masă. Mâncatul cu trei până la patru ore înainte de culcare poate ajuta la prevenirea tulburărilor gastrointestinale. Aceste probleme pot ține oamenii treji noaptea și pot prelungi digestia. O cină mâncată devreme înseamnă că există timp după aceea pentru a merge la o plimbare sau a face o activitate. Acest lucru ajută, de asemenea, la digestie.
Digestia este mai bună „atunci când lumina este prezentă și corpul este activ”, spune Schmidt. „Veți avea un nivel mai scăzut al zahărului din sânge. Glicemia a crescut în timpul mesei respective. Dar acum că faceți exerciții fizice, va scădea din nou” a spus expertul.
Dacă terminați de mâncat până la ora 18:30 și mergeți la culcare în jurul orei 21:30 sau 22:00, oferiți corpului suficient timp pentru a digera. Astfel, limitați refluxul, indigestia și arsurile la stomac, spune Ilana Muhlstein, dietetician și nutriționist.
Alegeri alimentare mai bune
Mâncatul mai devreme seara ne dă timp să luăm decizii mai sănătoase cu privire la ceea ce consumăm, spune Muhlstein. Putem pregăti o masă nutritivă compusă din alimente integrale, în loc să alegem opțiunile foarte procesate ușor accesibile. „Când veniți acasă de la serviciu flămânzi, este ocazia perfectă de a vă umple cu alimente nutritive și satisfăcătoare, precum proteine și legume”, spune ea.
Ați devenit vreodată prietenul neplăcut, flămând, care începe să se agite așteptând cina de la ora 20.00? Dacă vă este foame imediat după o zi lungă de muncă, dar de obicei nu mâncați decât mai târziu, s-ar putea să vă faceți mai rău. Dacă nu mâncați când vă este foame s-ar putea să vă treziți că ronțăiți biscuiți, alune, cipsuri, etc. din cauza foamei și a plictiselii.
„Dacă presupuneți că ora 17:30 este prea devreme pentru cină, s-ar putea să ajungeți să ronțăiți carbohidrați procesați precum chipsuri și biscuiți, ceea ce poate duce la supraalimentare”, spune Muhlstein.
Dacă vă este încă foame după o cină mâncată devreme, nu vă îngrijorați. Puteți lua în considerare ajustarea orei la care mâncați. Dacă aveți nevoie de o gustare, Schmidt recomandă să luați ceva cu un conținut ridicat de apă. Cum ar fi fructe ușor digerabile, sau un aliment bogat în fibre și proteine pentru a susține sațietatea, precum cerealele integrale.
Reduce riscul de îmbolnăvire
Mâncatul târziu în noapte a fost asociat cu un aport caloric general mai mare și cu un risc crescut de obezitate. Un studiu sugerează că hormonul responsabil pentru senzația de sațietate, leptina A, scade mai târziu în timpul zilei. Acest lucru poate duce la supraalimentare atunci când luați o masă târzie. În special pentru cei cu diabet sau obezitate, mâncatul mai devreme poate ajuta și la sensibilitatea la insulină.
„Atunci când nivelurile de insulină sunt ridicate, capacitatea organismului de a arde grăsimile este blocată”, spune Muhlstein. „Nivelurile scăzute de insulină sunt esențiale pentru cei care încearcă să piardă în greutate și să transforme depozitele de grăsime existente în energie. Luarea cinei mai devreme permite organismului să stea mai mult timp într-o stare de ardere a grăsimilor” a spus expertul.
Un alt avantaj al cinei timpurii este că mâncatul în jurul aceleiași ore ajută la reglarea ceasului natural de somn al corpului nostru. „A avea un tipar alimentar neregulat vă poate crește riscul de îmbolnăvire”, spune Schmidt.
Timp de calitate cu familia și prietenii
Vă puteți optimiza nu numai sănătatea fizică, ci și pe cea socială luând cina mai devreme. Planificarea unui mese vă poate determina să vă întâlniți cu alții și să vă bucurați împreună de preparate, fără grija timpului. Un studiu din 2021 a constatat că familiile care iau cina înainte de ora 18:15 petrec mai mult timp de calitate cu copiii lor.
O multitudine de cercetări evidențiază modul în care luarea cinei împreună cu ceilalți stimulează sănătatea mintală și bunăstarea. Astfel, oferă sens unei experiențe care poate fi grăbită și banală.
Cum să-ți schimbi programul de masă
Găsește ora de cină potrivită pentru tine, chiar dacă nu este cea specială pentru cei matinali. Dacă vă este foame după o cină de la 17:30 înainte de a merge la culcare, s-ar putea să fie prea devreme pentru dvs. Luați în considerare testarea unei mese de la 18:30 sau 19:00.
Evitați gustările nocturne. Schmidt avertizează că o cină timpurie și apoi o gustare târziu în noapte anulează beneficiile: „Știm că atunci când oamenii mănâncă mai târziu în noapte, au un risc mai mare de obezitate”.
Planificați din timp pentru zilele aglomerate. „Recunosc că copilul meu are sport în fiecare miercuri, așa că fiecare miercuri va fi miercurea Crockpot pentru că trebuie să intrăm în casă, să ne schimbăm, să le luăm cina și să ieșim din nou, spre deosebire de a aștepta până după antrenament”, spune Schmidt.
Țineți cont de faptul că experții au declarat că ceea ce se află în farfurie este mai important decât momentul în care mâncați. Jumătate din farfurie ar trebui să fie formată din legume fără amidon, un sfert ar trebui să aibă proteine slabe, iar un alt sfert ar trebui să aibă cereale integrale sau legume cu amidon, conform Yahoo Finance .