Evenimentul Zilei > International > Cancelarul austriac cere UE plafonarea prețurilor la energia electrică. „Nu-l putem lăsa pe Putin să determine prețul european al energiei”
Cancelarul austriac cere UE plafonarea prețurilor la energia electrică. „Nu-l putem lăsa pe Putin să determine prețul european al energiei”

Cancelarul austriac cere UE plafonarea prețurilor la energia electrică. „Nu-l putem lăsa pe Putin să determine prețul european al energiei”

Cancelarul austriac Karl Nehammer susține o plafonare la nivelul Uniunii Europene a prețurilor galopante la electricitate. Oficialul a declarat că această nebunie trebuie oprită de urgență.

Cancelarul austriac Karl Nehammer susține o plafonare la nivelul Uniunii Europene a prețurilor uriașe la electricitate, a declarat duminică, într-o declarație emisă de biroul său.

La început, guvernul austriac, condus de conservatori, nu a aprobat plafonarea prețurilor la energie electrică, dar lucrurile s-au schimbat radical pe măsură ce acestea au continuat să crească în concordanță cu creșterea prețurilor la gaze, în urma războiului din Ucraina.

„Trebuie să oprim în sfârșit nebunia care are loc pe piețele energetice. Iar acest lucru se poate întâmpla doar printr-o soluție europeană”, a declarat Nehammer, citat în declarație, adăugând că va încerca să-i convingă pe cei reținuți în bloc. „Ceva trebuie să se întâmple în sfârșit. Această piață nu se va autoregla în forma sa actuală. Fac apel la toate cele 27 de state membre ale UE să se unească pentru a opri imediat această explozie a prețurilor.”

Cum va face Austria față prețurilor

Austria este dependentă de gazul rusesc, în special în industrie și încălzire, obținând aproximativ 80% din aprovizionarea sa din Rusia înainte de război. Cu toate acestea, cea mai mare parte a energiei sale electrice provine din surse regenerabile, iar autoritățile nu își explică prețurile uriașe la gaz și energie.

Sursa: arhiva EVZ

Prețul de piață al energiei electrice trebuie să scadă din nou și să fie decuplabil de cel al gazului pentru a se apropia de costurile reale de producție, a spus Nehammer. „Nu putem să-l lăsăm pe (președintele rus Vladimir) Putin să determine în fiecare zi prețul european al energiei electrice”, a adăugat el.

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, va propune o reuniune extraordinară a Consiliului UE pentru Energie cât mai curând posibil pentru a scăpa de prețurile mari la energie, au declarat vineri oficiali guvernamentali cehi, care încearcă să obțină sprijin european pentru plafonarea prețurilor la energie. Cu toate astea, autoritățile nu știu dacă ideea lor va avea succes, potrivit Reuters.