Evenimentul Zilei > International > Cancelarul austriac: Putin crede că Rusia câștigă războiul! Nu are încredere în Occident, este în propria logică de război
Cancelarul austriac: Putin crede că Rusia câștigă războiul! Nu are încredere în Occident, este în propria logică de război

Cancelarul austriac: Putin crede că Rusia câștigă războiul! Nu are încredere în Occident, este în propria logică de război

Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost primul lider al UE care s-a întâlnit cu Putin de la invazie. Nehammer a spus pentru „Meet the Press” de la NBC că conversația a fost „francă și dură”. El a mai spus că Putin este „în propria sa logică de război” și crede că Rusia câștigă războiul.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a devenit primul lider al Uniunii Europene care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Într-un interviu acordat sâmbătă postului TV NBC, emisiunea„Meet the Press”, Nehammer a spus că conversația cu Putin nu a fost „prietenoasă”, ci „francă și dură”. „În acest moment, nu sunt deosebit de optimist după discuțiile mele cu Putin. Ofensiva (în Ucraina) este pregătită cu hotărâre”, a spus Nehammer într-un briefing de presă la Moscova, adăugând că i-a prezentat președintelui rus „faptele” în timpul întâlnirii lor de 75 de minute.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că președintele rus Vladimir Putin este destul de încrezător în campania sa militară din Ucraina, chiar și după ce forțele ruse s-au retras dintr-o parte a țării după săptămâni de stagnare. „Cred că acum se află în propria logică de război. El crede că războiul este necesar pentru garanțiile de securitate pentru Federația Rusă. Nu are încredere în comunitatea internațională. Îi acuză pe ucraineni pentru genocidul din regiunea Donbas”, a explicat acesta.

Când a fost întrebat de gazda emisiunii,  Chuck Todd dacă Putin credea că câștigă războiul, Nehammer a spus că Da!, el „crede că câștigă războiul”.

Putin nu are încredere în Occident

Nehammer a spus că „nu a fost deosebit de optimist după discuțiile cu Putin”.„I-am spus clar domnului Putin, că atitudinea lui, punctul lui de vedere nu este împărtășit de nimeni”, a spus Nehammer în timpul unei conferințe de presă la Moscova. „El o vede ca pe un fel de operațiune de autoapărare a Federației Ruse. El numește operațiuni militare speciale. Eu o numesc război.”

Cancelarul austriac a spus că i-a spus lui Putin că „sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare și vor fi înăsprite și mai mult” atâta timp cât oamenii vor muri în Ucraina pe fondul ofensivei ruse în curs. Potrivit lui Nehammer, Putin a respins atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, inclusiv acuzațiile de potențiale crime de război împotriva civililor ucraineni, conform unui raport al The New York Times.

Pe măsură ce războiul intră în cea de-a șaptea săptămână, The Washington Post a raportat că trupele ruse sunt așteptate să-și schimbe strategia pentru a se concentra asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Teritoriul a fost contestat din 2014, iar un înalt oficial american al apărării a spus că conflictul care ar putea apărea acolo ar putea fi o „luptă dură”, deoarece ambele țări sunt familiarizate cu regiunea. „Rușii și ucrainenii s-au concentrat pe Donbas timp de opt ani și [au trecut] opt ani când ucrainenii au reușit să împiedice obiectivele mai mari ale Rusiei în Donbas”, a spus oficialul. „Dar luptele au fost sângeroase, au fost dure. Și au fost destul de consistente de ani de zile.”

Forțele ruse s-au retras din zonele din jurul Kievului la începutul acestei luni, după ce nu au reușit să cucerească capitala Ucrainei și au primit o nouă lovitură în această săptămână, după ce nava de război Moskva a fost lovită de o rachetă ucraineană și scufundată. Trupele ruse s-au regrupat pentru ceea ce se așteaptă să fie o nouă ofensivă în regiunea de est Donbas.

Interviul cu ”Meet the Press” îl puteți vedea aici.