Cum puteți avea factura la electricitate zero dacă stați la casă. Ce soluție au ales mulți dintre români

Cum puteți avea factura la electricitate zero dacă stați la casă. Ce soluție au ales mulți dintre români

Ultimele două luni au dat fiori reci multor români când a venit vorba să deschidă plicurile cu factura la electritate. Există totuși și o alternativă ca să nu mai așteptați cu sufletul la gură regularizarea la facturile de energie electrică.

Tot  mai mulți români s-au îndreptat, în ultimii ani, spre surse alternative de energie și automat mult mai ieftine. Una dintre acestea o reprezintă panourile fotovoltaice. Acestea nu doar elimină factura la curent, dar sunt și ecologice. Multe dintre ei care au ales această soluție au primit finanțare de la stat prin intermediul Ministerului Mediului.

Program de la Ministerul Mediului

Programul „Casa Verde“, derulat de Ministerul Mediului, se adresează, în special românilor care locuiesc la casă. Totuși, locatarii blocurilor pot îndeplini condițiile de finanțare dacă decid să se asocieze cu vecinii.

Pentru o locuinţă în care se află un frigider, unul sau două televizoare, maşină de spălat şi alte electrocasnice mici, consumul este sub 3 kilowaţi/oră. Aceste gospodării se pot încadra în finanţarea de la stat, care este în limita a 20.000 de lei. Este posibil să mai fie nevoie de 2.000-3.000 de lei pentru a pune la punct investiția, astfel încât sistemul de panouri fotovoltaice să poată asigura consumul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Facturile se compensează dacă sistemul produce mai mult decât consumă casa. Energia rămasă este cumpărată de furnizor şi, în cele mai multe cazuri, aceste tranzacţii duc către o echilibrare a consumului de peste zi cu cel de peste noapte.

Finanțarea de peste 250 de milioane de lei

Începând cu data de 22 decembrie 2021, ora 10:00,  persoanele fizice interesate să se înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice se pot adresa instalatorilor validați în vederea înscrierii în program.

Valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei. În plus, pentru a crește șansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicația informatică, se va perrmite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.