Calendar Ortodox, 21 iunie. Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia, cel care a primit moarte mucenicească la doar 18 ani

Calendar Ortodox, 21 iunie. Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia, cel care a primit moarte mucenicească la doar 18 ani Sursa fot.o. Doxologia.ro

Calendar Ortodox. Credincioșii ortodocși îl prăznuiesc marți, 21 iunie, pe Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia. Sfântul a murit doar la vârsta de 18 ani, după ce a fost torturat timp de un an pentru a se lepăda de credința în Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Iulian provenea dintr-o familie de nobili, tatăl lui fiind senator păgân şi mama sa o creştină. El a trăit în vremea lui Dioclețian. Sfântul Mucenic Iulian a murit la vârsta de doar 18 ani, după ce a fost torturat timp de un an. În această perioadă a fost plimbat prin tot orașul Cilicia și supus multor interogatorii. Persecutorii au încercat să îl facă pe sfântul mucenic să se lepede de credința în Hristos. Chair dacă i s-au oferit o mulțime de cadouri și i s-au făcut multe promisiuni, sfântul mucenic nu a vrut să se jertfească la idoli.

Mama lui Iulian a fost arestată și silită să își convingă fiul să renunțe la credință. Cu toate acestea, ea l-a sfătuit pe Iulian să aleagă să fie ucis. Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac plin cu șerpi veninoși și aruncat în mare. Moaștele sfântului au fost aduse la mal de valuri, iar credincioșii le-au găsit și îngropat la Alexandria, în anul 290. Moaștele sfântului mucenic au fost mutate în Antiohia.

Tot în această zi sunt pomeniți și Sfântul Mucenic Afrodisie, Sfântul Mucenic Terentie, episcopul Iconiei, Sfântul Mucenic Iulian Egipteanul, Sfântul noul Mucenic Nichita Nisireanul, care a mărturisit în Hio la anul 1732, potrivit calendar-ortodox.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune către Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

„Mucenicul Tău, Doamne, Iulian, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Sfinte Mucenice Iulian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu sfinţite cântări să fie lăudată prăznuirea ta cea pururea pomenită şi preacinstită, căci te-ai mărit cu slava cea neapropiată, pătimitorule.

Stih: Sfinte Mucenice Iulian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nevoindu-te cu mucenicia până la sânge, n-ai pătimit alunecare din pricina neputinţei trupului, ostaşule al lui Hristos.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Mai mult decât lumina de aur şi decât piatra de mult preţ strălucind sfântul, se luminează cu chipurile muceniciei.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preacurată Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce mai presus de fire ai născut întrupat pe Cuvântul Cel veşnic şi mai presus de zei, pe tine te lăudăm”.