Calendar Ortodox, 10 decembrie. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf, care s-au sacrificat în zorii creștinismului

Calendar Ortodox, 10 decembrie. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf, care s-au sacrificat în zorii creștinismului

Calendar Creștin Ortodox, 10 decembrie. Sunt pomeniți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf, care au trăit în Alexandria, în secolul al IV-lea.

Calendar Ortodox, 10 decembrie. Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen si Evgraf sunt prăznuiți, de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la data de 10 decembrie. Cei trei sfinți au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În timpul acela, în Alexandria, în Egipt, au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni.

În acele condiții, împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi, pe Mina, care era creştin în ascuns, să potolească aceste tulburări, lucru pe care l-a îndeplinit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calendar Ortodox. Sfântul Mucenic Mina a fost trimis după gratii după prima zi de judecată

Dar, atunci când s-a aflat că este creştin, împăratul Maximin l-a trimis pe atenianul Ermoghen în Alexandria ca să îl convingă pe Mina să renunţe la credinţa creştină.

Refuzând, Mina a fost întemniţat după prima zi de judecată în timpul căreia poporul auzise cum înţelepciunea creştină copleşea filosofia greacă păgână, fiind întărită de minunile săvârşite de Mina în toată Alexandria, conform basilica.ro.

A doua zi, Mina a mărturisit credința sa pentru Mântuitorul Iisus Hristos cu vitejie, deşi avea multe răni pe corp.

Ulterior, Ermoghen a poruncit să-i taie limba, să-i scoată şi ochii şi l-a trimis pentru a doua oară în temniţă. În timpul nopţii, temniţa s-a luminat şi Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat mucenicului Mina şi l-a tămăduit.

Ermoghen îl îngroapă pe Mina

Tot în această noapte, Ermoghen s-a hotărât să îl îngroape pe fostul său prieten, pe atenianul Mina. Dimineaţa s-a dus la locul de judecată cu gândul de a înştiinţa poporul de hotărârea sa. Era sigur că Mina murise în timpul nopţii.

Când ostaşii l-au adus pe Mina din temniţă şi l-a văzut tămăduit şi strălucind de bucurie, Ermoghen a strigat: „ Roagă-te pentru mine, adevăratule slujitor al lui Dumnezeu. Roagă-te ca şi eu nevrednicul să mă învrednicesc a fi sluga Dumnezeului tău”.

Calendar Ortodox. Maximin i-a adus în faţa judecăţii

Din acea clipă, cei doi creştini atenieni, Ermoghen şi Mina, nu s-au mai despărţit. Peste câteva zile s-au strâns în Alexandria 13 episcopi şi au botezat pe Ermoghen în faţa poporului şi l-au sfinţit şi episcop al Alexandriei.

Însă păgânul Rustic a înştiinţat pe împăratul Maximin de cele întâmplate. Ajungând în Alexandria, Maximin i-a adus în faţa judecăţii pe cei ce fuseseră oamenii lui de încredere, Mina şi Ermoghen.

Totodată, în faţa acestor nelegiuiri comise de împăratul Maximin, Evgraf, fostul grefier din timpul când Mina venise judecător în Alexandria, a strigat cu mult curaj împăratului: „ Şi eu sunt creştin şi mă lepăd de poruncile tale.

Ai intrat ca un leu în cetatea noastră şi vrei să înghiţi turma lui Hristos prin închinarea la idoli şi să pierzi sfânta credinţă. Dar noi suntem gata de moarte pentru buna credinţă şi te privim ca pe o vulpe bătrână”.

Într-un moment de furie, Maximin s-a ridicat, a pus mâna pe o sabie și i-a retezat capul Sfântului Evgraf.