Evenimentul Zilei > Social > Călătoriile cu avionul se schimbă total. Guvernul susține modificările
Călătoriile cu avionul se schimbă total. Guvernul susține modificările

Călătoriile cu avionul se schimbă total. Guvernul susține modificările

Agențiile de turism cer instituirea unui fond de garantare, din care să fie despăgubiți clienții, atunci când sunt le sunt afectate vacanțele. O astfel de inițiativă vine în contextul anulării zborurilor companiei Blue Air care a dus la numeroase probleme. Măsura este susținută și la nivel guvernamental, fiind înființat un grup de lucru care să stabilească în ce condiții poate fi implementat proiectul.

Confruntate cu criza provocată de Blue Air, după anularea zborurilor, agenţiile de turism cer instituirea unui fond de garantare. Prin acesta urmează să fie asigutate – în fața unor situații neprevăzute – vacanțele și călătoriile turiștilor care apelează la serviciile lor. Măsura este susținută și la nivel guvernamental, potrivit unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

„Suspendarea temporară a zborurilor de către compania aeriană Blue Air a afectat semnificativ agenţiile de turism din România. Suplimentar faţă de măsurile de criză întreprinse de Guvernul României, acestea au asigurat din fonduri proprii repatrierea turiştilor în condiţii de siguranţă, onorând astfel contractele încheiate pentru pachetele de servicii de călătorie, în ciuda tuturor pierderilor de ordin financiar suferite şi a improbabilităţii de a recupera sumele într-un termen rezonabil.

În scopul evitării unor situaţii similare, absolut nedorite, mediul asociativ de profil a solicitat instituirea unui fond de garantare, care să asigure vacanţele organizate, atunci când acestea sunt afectate de către un colaborator”, a transmis Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Potrivit sursei citate, iniţiativa a fost asumată şi de ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu. Acesta a dispus constituirea unui grup de lucru public-privat care să pună la punct detaliile.

Grup de lucru pentru înființarea fondului de garantare

Prima întâlnire a acestui grup a avut loc, iar la discuții au fost prezenți specialiști din cadrul ministerului, reprezentanţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), ai Fondului Român de Contragarantare (FRC), precum şi ai Asociaţiei Naţionale a Agenţii de Turism (ANAT).

„Ne-am luat angajamentul facilitării unei întâlniri cu factorii interesaţi de instituirea unui fond de garantare a pachetelor de servicii de călătorie, necesar atât pentru siguranţa turiştilor, cât şi pentru redobândirea credibilităţii industriei. Acum că acest lucru s-a întâmplat, nu ne rămâne decât să încercăm transpunerea soluţiilor identificate în practică. Respectiv, fiind vorba de o schemă privată de garantare, aşa cum prevede directiva europeană, aplicată la nivel naţional prin OG nr. 2/2018, o variantă plauzibilă ar fi crearea unui program în cadrul FNGCIMM, pe modelul IMM Invest”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu a precizat că discuțiile vor continua la nivelul Ministerului Finanţelor, astfel încât să se contureze imaginea de ansamblu a propunerii. Ulterior, se vor face toate demersurile premergătoarea implementării proiectului. Reprezentanţii ministerului precizează că programul de garantare ar putea fi capitalizat din fondurile FNGCIMM.

„Suplimentar, vor fi adăugate sumele plătite de agenţiile de turism, corespunzător cifrei de afaceri, atunci când acestea se autorizează”, a mai transmis ministerul.

Sursa foto: gov.ro

Legislația va trebuie modificată

În acest sens va fi necesară actualizarea Ordinului nr. 156/2019 pentru aprobarea Procedurilor de garantare a sumelor plătite de călători în legătură cu pachetele de servicii de călătorie/serviciile de călătorie asociate în cazul insolvenţei agenţiei de turism organizatoare şi procedurile de despăgubire a călătorilor.

„În cadrul întâlnirii, reprezentanţii agenţiilor de turism au evidenţiat şi nevoia instituirii unui fond de garantare separat, dedicat exclusiv zborurilor. Acestea pot fi vândute inclusiv ca servicii unice de călătorie (transport) şi, pentru că nu intră sub incidenţa OG nr. 2/2018, nu vor putea fi garantate de fondul aferent pachetelor de servicii de călătorie.

Însă, în acest caz, este necesară crearea unui nou temei primar, care să permită capitalizarea fondurilor provenite din costurile de operare ale companiilor aeroportuare. Prin urmare, dialogul va fi extins şi la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de instituţie responsabilă de acest domeniu”, au mai precizat reprezentanţii MInisterului Antreprenoriatului şi Turismului.