Bust al unui important împărat roman, găsit după 200 de ani

Bust al unui important împărat roman, găsit după 200 de ani Caligula, primul care a dat unui cal stat nobiliar. Sursa foto: vcoins.com.

Un bust din bronz al unui important împărat roman a fost găsit la  200 de ani după dispariția sa, precum și la două milenii de la turnarea sa. Este vorba de Caligula, împăratul roman „nebun și rău”. La mijlocul secolului al XVIII-lea, a fost oferit lui Horace Walpole, un scriitor, estetician și politician care și-a proiectat propria casă gotică, Strawberry Hill din Twickenham, sud-vestul Londrei.

Bust al unui important împărat roman, găsit după 200 de ani

Publicația The Guardian relatează că, după moartea sa în 1797, bustul înalt de 13 cm a fost deținut de mai mulți oameni. În secolul al XIX-lea, chiar s-a crezut că este al lui Alexandru cel Mare, mai degrabă decât al lui Caligula. Dr. Silvia Davoli, curatorul de la Strawberry Hill, a redescoperit acum bustul lui Caligula, după zece ani de muncă de detectiv. Experții importanți au fost de acord că este al lui Caligula. Descoperirea a fost făcută atunci când Davoli a făcut o comparație între un desen al bustului care a fost făcut de Walpole în anii 1780 și un bronz care era în colecția privată de artă și antichități a companiei de investiții Schroders.

„Nu aveau nicio idee că era Caligula", spune Davoli. „Am fost atât de fericită când am văzut în sfârşit bronzul şi am făcut legătura".

Cine a fost Caligula

În anul 37 d.Hr., la vârsta de 24 de ani, Caligula – care înseamnă „cizma mică”, o poreclă pe care i-a fost dată când era tânăr – a devenit al treilea împărat roman. Era considerat un risipitor și avea comportament sexual deviant; zvonurile spuneau că avea relații incestuoase cu două dintre surorile sale mai mari. Caligula își păstra calul Incitatus într-un grajd de marmură pentru că îl iubea atât de mult încât se gândea să-l facă consul. După doar patru ani ca împărat, Caligula a fost în cele din urmă ucis de propria sa gardă pretoriană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar în timpul domniei sale, mai multe busturi mici din bronz ale sale au fost făcute, care puteau fi purtate și folosite pentru cult. Se crede că există doar câteva astfel de busturi în lume; două dintre ele sunt în Muzeul Metropolitan de Artă din New York, iar celelalte două sunt proprietatea privată.

Caligula

Caligula. Sursă foto: Unsplash

Împărat roman, încântat de bustul din bronz

Se spune că Walpole a fost entuziasmat să primească bustul de la ambasadorul britanic în Italia, Horace Mann. Mann a susținut că a fost salvat din ruinele oraşului Herculaneum care au erupt după erupția Vezuviului. Davoli afirmă:

„Găsisem câteva scrisori despre cadou între Walpole, Mann și ducele de Elbeuf, care a făcut săpăturile de la Herculaneum la mijlocul secolului al XVIII-lea, în arhiva noastră de la Strawberry Hill”. A fost punctul meu de plecare.

Cercetările sale l-au adus la colecția Lewis Walpole.

„Acolo am dat peste schiţa pe care Horace Walpole i-o comandase cunoscutului artist John Carter pentru a desena bronzul său".

Cu toate acestea, nu știa unde se afla bustul. După investigații suplimentare, Davoli a descoperit că, după moartea lui Walpole, bustul a fost trecut prin diferiți colecţionari până când a fost achiziționat în anii 1890 de Sir John Henry Schroder. Cu toate acestea, nu a existat nicio factură care să demonstreze proveniența sau achiziția. De fapt, Schroder a presupus de mult timp că este un bust al unui tânăr necunoscut din secolul al XV-lea.

Caligula a fost adesea denigrat pe parcursul vieții sale

Davoli a studiat inventarul colecției Schroder pentru o expoziție de vânătoare de comori la Strawberry Hill la sfârșitul anului trecut.

„Din întâmplare, am văzut această pagină cu ceea ce părea a fi bronzul lui Walpol." Rupert Harris, un expert londonez în conservarea metalelor, a examinat bustul și a constatat că compoziția bronzului seamănă cu cea a unor obiecte vechi de 2.000 de ani.

Deși Caligula a fost adesea denigrat pe parcursul vieții sale, el a servit drept inspirație pentru scriitori, cineaști și compozitori. A fost portretizat pe ecran de John Hurt în drama BBC „I, Claudius” și de Malcolm McDowell în filmul „Caligula” din 1979. La Strawberry Hill House, expoziția „The Art of Treasure Hunting” din 28 iunie, el va fi în centrul atenției.