Evenimentul Zilei > Actualitate > Premieră. Bulgarii au realizat statuile de ceară ale Regelui Mihai I și Nicolae Ceaușescu
Premieră. Bulgarii au realizat statuile de ceară ale Regelui Mihai I și Nicolae Ceaușescu

Premieră. Bulgarii au realizat statuile de ceară ale Regelui Mihai I și Nicolae Ceaușescu

Regele Mihai I și Nicolae Ceaușescu, două dintre figurile marcante ale istoriei României, sunt principalele lucrări prezentate, în premieră națională, la expoziția de statui de ceară deschisă, zilele acestea, la Timișoara.

În total, sunt 26 de figuri de ceară, personalități mondiale, între care și Cristiano Ronaldo, Gheorghe Hagi, Messi, Mr. Bean, Inna, Beyonce sau Vladimir Putin. Statuile sunt întruchipări extrem de fidele ale personajelor, realizate din ceară, cu multă migală.

Modelatorii bulgari de la „Muzeul Retro” din Varna au pregătit expoziția cu câteva luni înainte. Prezenți pentru prima dată în Timișoara, aceștia au considerat că este cea mai bună ocazie de a-și prezenta cele mai recente lucrări, sub forma Regelui Mihai I (1921 – 2017) și a fostului dictator Nicolae Ceaușescu.

Pentru fiecare din cele două statui în mărime naturală ale foștilor conducători, bulgarii au lucrat câte șase luni. Restul figurilor, le aveau deja în colecție. Pentru portretul Regelui, artiștii au studiat zeci de fotografii ale acestuia, realizând o imagine fidelă. Impresionați de interesul arătat de vizitatorii români, care au mers până în Varna pentru a descoperi lucrările din ceară, artiștii au început deja să lucreze la noile statui ce întruchipează personalități românești. Astfel, anul viitor, când „Muzeul Retro” din Varna va porni întrun tur prin România, vizitatorii îi vor putea vedea și pe Smiley, Ion Țiriac și legendele Nadia Comăneci și Ivan Patzaichin.