Evenimentul Zilei > International > „Bulgaria a făcut suficient”. Reacția șefului Guvernului de la Sofia, după ce Ucraina i-a cerut ajutor
„Bulgaria a făcut suficient”. Reacția șefului Guvernului de la Sofia, după ce Ucraina i-a cerut ajutor

„Bulgaria a făcut suficient”. Reacția șefului Guvernului de la Sofia, după ce Ucraina i-a cerut ajutor

În timp ce Rusia amenință că va distruge echipamentele militare furnizate Ucrainei de către europeni, Guvernul de la Sofia a decis că a luat suficiente măsuri de sprijin față de Kiev și, prin urmare, nu îi va livra arme. Bulgaria se va ocupa, în schimb, de restaurarea și/sau repararea dispozitivelor care sunt avariate în timpul războiului. Premierul Kiril Petkov a susținut că decizia pe care a luat-o e de neschimbat.

Bulgaria a sprijinit suficient Ucraina până acum, a transmis șeful Guvernului de la Sofia, Kiril Petkov, după ce ambasadorul ucrainean din această țară, Vitali Moskalenko, a cerut, în mod oficial, Ministerului de Externe o informare privind un eventual ajutor militar cu arme. Sofia nu va livra armament Kievului.

„Am avut deja această discuție (dacă Bulgaria ar trebui să livreze arme Ucrainei – n.r.), avem o decizie a Adunării Naționale și vom respecta decizia”, a declarat Kiril Petkov, susținând că Bulgaria nu își va schimba poziția privind nelivrarea de arme.

Bulgaria refuză să livreze arme Ucrainei

Premierul de la Sofia a explicat că Bulgaria își va respecta promisiunile, prin urmare „nu este nevoie să redeschidem această problemă la fiecare două săptămâni”. Lucrurile la care s-a angajat Guvernul bulgar privind criza refugiaților, criza economică și umanitară vor fi duse la bun sfârșit.

În ceea ce privește echipamentele militare, Bulgaria va continua să le repare dacă va fi nevoie, însă „cred că statul a făcut suficient”, a spus premierul Kiril Petkov, susținând că nu va livra arme țării invadate de Rusia, după ce ambasadorul ucrainean a transmis că alte 80 de tancuri de la bulgari ar urma să fie oferite ucrainenilor.

Anterior, Blagovest Belev, vicepreședinte al comisiei parlamentare de apărare și membru al Parlamentului pentru Schimbarea continuă, a subliniat, de asemenea, că parlamentul bulgar are luat deja o decizie privind ajutorul militar acordat Ucrainei și că nu va livra arme, relatează bulgaria.postsen.com.

„Sunt prevăzute fonduri pentru autoapărarea populației și a armatei, este aprobată o decizie pentru repararea echipamentelor militare ucrainene”, a spus Blagovest Belev, potrivit căruia nu vor avea loc schimbări de abordare față de Ucraina în acest sens.

Tancurile europenilor, distruse de Rusia

De altfel, probabil că atitudinea Bulgariei nici nu este surprinzătoare, având în vedere tensiunile recente de la Kiev. Ministerul Apărării din Rusia a susținut, în urmă cu câteva zile, că a distrus tancuri și alte vehicule blindate aflate la periferia capitalei ucrainene. Este vorba de sisteme care au fost livrate Ucrainei de către țări europene, sub formă de sprijin militar.

Bombardierele rusești Tu-95 au lansat rachete asupra Kievului din Marea Caspică. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a confirmat atacurile care au afectat cartierele Darnizja din sud-est și Dnipro din vestul metropolei. Nu au existat decese, potrivit primarului, însă o persoană a fost internată la spital.

Ministerul rus al Apărării a informat că armata sa a folosit în atac rachete de înaltă precizie și rachete cu rază lungă de acțiune lansate din aer. Acestea ar fi lovit așa-numitele tancuri de luptă principale T-72 care au fost livrate Ucrainei din țările din Europa de Est. Au fost distruse și alte vehicule armate în clădirile unui atelier de reparații auto, a mai susținut Kremlin.

De asemenea, dacă Statele Unite vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune, așa cum au promis, Rusia va lovi noi ținte, a amenințat Vladimir Putin într-un interviu acordat recent presei de stat ruse. Liderul de la Kremlin a făcut referire la decizia Washingtonului de a livra Kievului sisteme de rachete Himars, cu rază de acțiune de până la 80 de kilometri.