Eu n-am luat o clipă în serios Iliadele prin care Guvernul Cioloș era cîntat drept un Guvern care nu se uită în dreapta și-n stînga cînd e vorba de interesul național.

Alții, însă trași pe sfoară de Noua Alba Neagra a Politicii moldo-valahe, numite Un alt fel de Politică, au crezut că Guvernul Cioloș va fi scutit de concesiile nefirești făcute pînă acum de Guvernele politicianiste în materie de Buget.
Pentru că – nu-i așa? – un tehnocrat se întreabă în orice clipă dacă banii care sunt dați din taxe și impozite sunt cheltuiți în interesul țării, orice cheltuire în alte scopuri fiind interzisă.

Bugetul pe 2016 ne aduce din acest punct de vedere o surpriză.
Dacă la capitolul Condiții de trai normale ale marii majorități a populației, Bugetul e strîns la pungă, la capitolul Condiții de trai de lux ale președintelui, e mai mult decît generos, e iresponsabil chiar. E de-a dreptul jegoasă graba lui Dacian Cioloș de a asigura Binefăcătorului său transformarea Palatului Cotroceni într-un serai de Republică Parlamentară.

Bugetul alocat Președinției pentru 2016 e cu 150 la sută mai mare decît cel alocat în anul anterior.
De ce are nevoie Klaus Iohannis de acest spor incredibil de cheltuieli alimentate din taxele și impozitele noastre?
Vrea să meargă prin țară infinit mai mult decît a făcut-o pînă acum (adică de loc!) pentru a vedea cum trăiesc românii și a decide în consecință?
Vrea să înființeze o Fundație după modelul Fundațiilor Regale care să subvenționeze apariția unor cărți, a unor filme, a unor spectacole de teatru, a unor monumente capitale pentru cultura română?
Nu.
Potrivit Proiectului de buget, acești bani suplimentari, sustrași de la alte domenii, de real interes public, vor fi cheltuiți pentru a asigura unui Președinte de republică democrată condițiile de lux oferite pe vremuri Sultanilor de Palatul Topkapi de malurile Bosforului.

Sunt prevăzuși bani, de exemplu, pentru reamenajarea parcului de la Cotroceni.
Să credem că pe aleile umbrite de copaci supuși unei creșteri miciuriniste, se vor plimba, îndulcindu-și auzul cu susurul havuzurilor, Klaus Iohannis și Răvășitoarea?
Parcul va avea chioșcuri din care Klaus Iohannis și consoarta să poată vedea Bosforul, adus la poalele Dealului Cotroceni prin Bugetul pe 2017, făcut tot de Vizirul Dacian Cioloș?

Presa independentă, cîtă a mai rămas în afara Diviziilor, se întreabă în aceste zile pentru hrana căror animale a alocat Guvernul Dacian Cioloș suma de 5000 de lei, cuprinsă în Bugetul Cotrocenilor.
Cum pentru ce animale?
Pentru leoparzii pe care Klaus Iohannis îi va mîngîia cînd aceștia, învățați de Servicii cum să se poarte, vor deschide boturile ca să-i ureze să apuce și un al doilea mandat!