Evenimentul Zilei > Actualitate > Bucurie pentru bucureșteni: luminile de Sărbători inundă bulevardele
Bucurie pentru bucureșteni: luminile de Sărbători inundă bulevardele

Bucurie pentru bucureșteni: luminile de Sărbători inundă bulevardele

Chiar dacă suntem în plină pandemie și multe dintre festivitățile pentru Sărbători au fost anulate, luminițele de Crăciun au fost aprinse în multe orașe din țară. În această seară se vor aprinde și în Capitală.

Iluminatul festiv va fi pornit în Capitală luni seara, decoraţiunile urmând să fie, în linii mari, cele folosite anul trecut, după cum a anunţat primarul general Nicuşor Dan. „Nu am vrut să interfereze cu campania electorală, să fie consemnat ca un gest electoral. Imediat după încheierea acestei campanii electorale, aprindem luminiţele, pentru că e firesc ca de sărbători să avem luminiţe, să avem bucurie pentru copii”, a precizat, duminică, Dan.

În urmă cu două săptămâni, el menţiona că iluminatul festiv pe marile bulevarde bucureştene va fi „în linii mari” acelaşi de anul trecut, adăugând că este în vigoare un contract pe 3 ani încheiat de o companie municipală cu un operator privat, care va expira în acest sezon.

„Din informaţiile pe care le am până la acest moment, contractul a fost semnat pe 3 ani şi va expira odată cu această iarnă. S-au realizat lucrări pe 90% din ce prevedea el”, explică primarul general.

„Iluminare” mai scumpă ca la Viena

„Cheltuielile exorbitante făcute de foștii primari pentru iluminatul festiv, prin contracte ținute departe de ochii publicului, pun sub semnul întrebării felul în cale vor arăta orașele de sărbătorile care se apropie. Puțini români vor să se lipsească de luminile care scaldă străzile și să se reîntoarcă la cenușiul ceaușist al Crăciunului, dar când se uită la nota de plată situația se schimbă”, scria recent Europa Liberă.

Anul trecut, de exemplu, Gabriela Firea a cheltuit pentru iluminatul Bucureștiului 12,9 milioane de lei, adică aproximativ 2,7 milioane de euro, spre deosebire de Viena ale cărei cheltuieli au fost la mai puțin de jumătate, doar 1,2 milioane euro. Cam tot atât a scos din buzunar și Constanța- 1,15 mil. euro.

Primăriile din România au cheltuit, în 2019, în medie pentru iluminatul festiv 1.021.546,27 lei, arată un studiu făcut de InfoCons. Această sumă reprezintă o creștere cu 73% față de cea cheltuită în 2017. Multe primării din orașe mari, deși destul de sărace, nu s-au zgârcit la bani când a fost vorba de luminițele de sărbători.