Evenimentul Zilei > International > BREXIT. UE este de acord să negocieze ACORDUL COMERCIAL înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea
BREXIT. UE este de acord să negocieze ACORDUL COMERCIAL înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea

BREXIT. UE este de acord să negocieze ACORDUL COMERCIAL înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea

Uniunea Europeană și-a redactat poziția de negociere în privința Brexitului și oferă posibilitatea ca discuțiile privind relațiile comerciale să înceapă înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar.

Proiectul, despre care relatează BBC și CNN, sugerează o abordare în etape. Discuțiile privind schimburile comerciale ar putea începe înainte de finalizarea divorțului final, dar doar după ce se fac prograse pe problema complexă a despărțirii. de UE

În scrisoarea sa prin care activa Articolul 50 al Tratatului UE, premierul britanic Theresa May a cerut o altă abordare, paralelă, din start. „Guvernul britanic a indicat că ar dori să aibă un acord ambițios de liber-schimb cu UE. Având în vedere interesele Uniunii, Consiliul European este gata să înceapă demersurile pentru un astfel de acord, care să fie încheiat și concluzionat în momentul în care regatul Unit nu mai este stat membru”, se arată în documentul respectiv. 

May a declanșat oficial procesul numit Brexit, miercuri, începând eforturile ce vor urma timp de doi ani pentru ieșirea din UE.