Evenimentul Zilei > International > Breaking News. Teroriștii de la Stat Islamic (ISIS) revendică carnagiul de la Viena
Breaking News. Teroriștii de la Stat Islamic (ISIS) revendică carnagiul de la Viena

Breaking News. Teroriștii de la Stat Islamic (ISIS) revendică carnagiul de la Viena

Organizaţia Stat Islamic a revendicat, marţi, responsabilitatea pentru atacul de luni seara de la Viena, soldat cu cel puţin patru morţi, informează Reuters, AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

Organizaţia a revendicat atacul într-un mesaj postat pe site-ul Telegram de agenţia sa de propagandă Amaq, fără a aduce însă şi dovezi în acest sens.

Anunţul este însoţit de o fotografie cu un individ bărbos, despre care se afirmă că era un „soldat al Califatului” numit Abu Dagnah Al-Albany şi că a atacat trecătorii din capitala Austriei cu arme de foc, înainte de a fi împuşcat mortal de poliţişti.

Noi piste

Autorităţile din două țări europene examinează eventuale legături între membri ai unor facțiuni teroriste ale acestor țări şi sângerosul atac jihadist de la Viena,

„În ceea ce priveşte atentatul de la Viena, poliţia federală şi Serviciul de Informaţii al Confederaţiei Elveţiene examinează în prezent eventuale legături cu Elveţia, în strânsă colaborare cu autorităţile cantoanelor şi austriece”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Serviciului de Informaţii elveţian, Isabelle Graber, potrivit AFP, citată de Agerpres..

Cu puţin timp înainte de anunț, poliţia din Zurich a anunţat că a format un grup de lucru, care „verifică între altele dacă crimele comise la Viena au o legătură cu cantonul Zurich”. „Grupul de specialişti al poliţiei cantonale urmăreşte în permanenţă evenimentele şi este în strâns contact cu diferiţi parteneri, în special cu Berna şi Viena”, adaugă cantonul Zurich într-un comunicat.

Autorităţile nu au furnizat niciun detaliu suplimentar asupra unor eventuale legături între Elveţia şi atacul sângeros de luni seara.

Doi tineri elvețieni au fost arestați
În Elveţia, ameninţarea teroristă rămâne „ridicată”, potrivit Serviciului de Informaţii al Confederaţiei. Doi tineri elveţieni, de 18 şi 24 de ani, au fost arestaţi marţi la Winterhour, lângă Zurich, în nordul Elveţiei, în legătură cu atacul jihadist de la Viena, a anunţat poliţia.

Anchetele poliţiei au permis identificarea a doi cetăţeni elveţieni, cu vârsta de 18 şi 24 de ani. Cei doi suspecți au fost arestaţi la Winterhur marţi după-amiaza, în coordonare cu autorităţile austriece”, a anunţat poliţia cantonului Zurich într-un comunicat.

O eventuală legătură „între cele două persoane arestate şi presupusul autor al atentatelor (de la Viena) face acum obiectul unor anchete şi cercetări în curs ale autorităţilor competente”, adaugă comunicatul.

Sunt implicați și macedoneni?

Pe de altă parte, Ministerul de interne al Macedoniei de Nord a informat marţi, într-un comunicat, că 3 persoane care au fost implicate în atacurile cu armă de foc produse noaptea trecută la Viena au cetăţenie dublă, austriacă şi nord-macedoneană, transmite Reuters.

Toate cele 3 persoane – identificate în comunicat doar prin iniţiale – s-au născut în Austria, a menţionat ministerul. Pe de altă parte, ministrul de externe german Heiko Maas a anunţat, marţi, că între cele 4 persoane ucise la Viena de un extremist islamist se numără o femeie cu cetăţenie germană.

Autorităţile austriece nu au comunicat deocamdată detalii privind cei decedaţi şi cei peste 20 de răniţi, inclusiv un ofițer de poliție. 3 dintre persoanele împuşcate în atacuri se află încă în stare critică. Potrivit Ministerului slovac pentru afaceri externe şi europene, între cei răniţi se află şi o femeie din Slovacia.

Atentatul a survenit cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unui lockdown parţial din cauza coronavirusului. 4 trecători – un bărbat în vârstă, o femeie în vârstă, un tânăr şi o chelneriţă – au fost ucişi pe loc după ce Kujtim Fejzulai, în vârstă de 20 de ani, condamnat în 2019 pentru legături cu o organizaţie teroristă, a deschis focul în jurul orei locale 20.00 în apropiere de principala sinagogă din Viena şi de câteva baruri şi restaurante.

Fejzulai, care avea asupra sa o armă de asalt, o altă armă de foc, o macetă şi o centură de explozibili, a fost împuşcat mortal de poliţie la 9 minute de la începutul atacului.