Poliția germană și procuratura din Dresda au anunțat joi că au arestat în noaptea de 19 spre 20 iunie un bărbat de naționalitate bosniacă, suspectat că a întreținut legături cu teroriștii jihadiști responsabili pentru atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris, care au provocat 130 de morți.

Identitatea suspectului, în vârstă de 39 de ani, nu a fost dată pentru moment publicității. Potrivit autorităților germane, „suspectul face obiectul unui mandat de arestare emis de autoritățile belgiene pentru presupusul său sprijin acordat unei organizații teroriste, în legătură cu atacurile teroriste care au vizat mai ales sala de concerte Bataclan.”

Suspectul a fost plasat în detenție și va fi predat autorităților belgiene.

Arestarea a avut loc în orașul Bad Durrenberg și a fost realizată de forțele speciale ale poliției federale judiciare. Polițiștii au ajuns la suspect după ce au arestat în februarie la Dresda alți doi bosniaci, implicați în trafic cu grenade. Totuși, la domiciliul suspectului nu a fost găsită nici o armă.

Ancheta a descoperit o rețea din care fac parte teroriști implantați în mai multe țări europene, în special în Belgia. În martie, două persoane au fost arestate la Amsterdam, suspectate de a fi jucat un rol în aprovizionarea cu arme a comandoului lui Abdelhamid Abaaoud, în special puști de asalt AK-47 și Zastava M70 și explozibili.

În Franța, cincisprezece suspecți așteaptă să fie judecați într-un proces care va începe anul viitor, iar ancheta nu este încă finalizată.

Atacurile din noiembrie de la Paris, din 2015,au fost plănuite de către Statul Islamic din „capitala” sa siriană, Raqqa, de serviciul de informații al ISIS, Amnyiat, însărcinat cu operațiuni în afara teritoriului „Califatului”.