Evenimentul Zilei > International > Înregistrarea care cutremură scena politică. Cum negociează Timmermans pentru locul mult visat
Înregistrarea care cutremură scena politică. Cum negociează Timmermans pentru locul mult visat

Înregistrarea care cutremură scena politică. Cum negociează Timmermans pentru locul mult visat

Boiko Borisov, premierul Bulgariei a făcut o transmisie live pe Facebook care a stârnit dezbateri aprinse pe rețele sociale. În filmare se poate urmări discuția candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul bulgar, Boiko Borisov, în care Timmermans căuta sprijin pentru candidatura sa.

Borisov a speculat destul de bine momentul, spunându-i că dacă vrea susținerea Bulgariei, ţara sa trebuie să intre în Schengen, iar mecanismul MCV să înceteze. Discuția a fost întreruptă după ce Timmermans i-a atras atenţia interlocutorului său că înregistrarea nu ar trebui să continue, potrivit unui articol publicat luni de Politico.eu.

Această discuţie transmisă în direct la iniţiativa premierului bulgar pe propria sa pagină de Facebook oferă o imagine inedită a modului în care se poartă de obicei astfel de tratative, relatează Agerpres.

În urma tratativelor purtate de Franţa, Germania, Spania şi Olanda a fost avansată o soluţie de compromis pentru împărţirea principalelor posturi de conducere ale instituţiilor europene, prin care olandezul Frans Timmermans (S&D) ar urma să preia preşedinţia Comisiei Europene, iar Manfred Weber (PPE) pe cea a Parlamentului European, deşi acesta din urmă a fost susţinut de populari pentru a deveni preşedinte al executivului comunitar

„Un compromis se conturează – Weber va lua Parlamentul şi dumneavoastră veţi lua Comisia, aşadar am vrut să vorbim”, îi spune Borisov lui Timmermans în discuţia purtată la sediul misiunii permanente a Bulgariei la UE. „Am colaborat minunat de-a lungul anilor”, completează premierul bulgar, iar Timmermans dă aprobator din cap şi răspunde prin „prekrasno”, echivalentul în limba bulgară al cuvântului „minunat”.

Apoi Borisov îi prezintă o listă cu „ceea ce este important pentru noi”, inclusiv crearea unui hub al gazelor în Bulgaria, intrarea acestei ţări în Schengen şi dorinţa guvernului bulgar ca Bruxelles-ul să pună capăt programului UE ce monitorizează eforturile Bulgariei de combatere a corupţiei (mecanismul MCV, n.red).

„Am vrut să ne vedem pentru a discuta aceste lucruri”, precizează premierul bulgar, arătându-se favorabil compromisului evocat, întrucât „sincer vorbind, Weber are ani de experienţă în Parlament, în timp ce dumneavoastră aveţi mai multă experienţă în Comisie, ca prim-vicepreşedinte”.

„Există unele state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care au unele rezerve, dar le-am spus că eu cred în integritatea dumneavoastră”, insistă Borisov, făcând aparent referire la Ungaria şi Polonia, pe care Timmermans le acuză că nu respectă statul de drept.

„Astăzi am vorbit cu Pedro (Sanchez), Emmanuel (Macron), (Mark) Rutte, Angela (Merkel) şi cu alţi colegi (cu care am convenit) că este mult mai bine să venim cu o soluţie decât să rămânem inflexibili”, mai spune şeful guvernului de la Sofia.

Timmermans răspunde: „Da, sunt de acord. Cred că întotdeauna am lucrat împreună foarte bine. Întotdeauna am fost direct şi sincer cu voi şi întotdeauna mi-am exprimat admiraţia pentru ceea ce faceţi în lupta împotriva crimei organizate în ţara dumneavoastră. Am avut multe discuţii sincere. Aceasta este baza pe care apreciez prietenia noastră”.

Apoi Timmermans se întoarce către cameră afirmând: „Nu sunt sigur că ar trebui să înregistrăm toate acestea”, moment în care transmisia în direct se opreşte.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: