Evenimentul Zilei > International > „Bombele nucleare”, angajate după proba în bikini, la o centrală din Cehia
„Bombele nucleare”, angajate după proba în bikini, la o centrală din Cehia

„Bombele nucleare”, angajate după proba în bikini, la o centrală din Cehia

O centrală nucleară a vrut să facă o recrutare modernă, neconvențională, pe Facebook, dar demersul s-a transformat într-un scandal în toată regula

Responsabilii de la Grupul CEZ, cel mai mare grup de utilități din Europa centrală, au organizat un concurs postând, pe pagina de Facebook, 10 fotografii ale unor absolvente de liceu, care pozau în bikini.

Idee de marketing

Cine primea mai multe liek- uri la „Miss Energia 2017” câștiga competiția. Premiul oferit: angajarea ca intern pentru două săptămâni, în această vară, la centrala nucleară!

Conducerea companiei a decis că ar fi o idee bună ca 10 tinere, absolvente de liceu, să se dezbrace în costum de baie și să pozeze într-unul dintre turnurile de răcire ale centralei, a dezvăluit CNN.

Scandalul a început după ce fotografiile frumoaselor fete au fost postate pe rețeaua de socializare. Unii au început să se întrebe ce fel de criteriu este acesta de selectare a următorului ucenic, la o centrală nucleară?

Comentatorii criticau: „Această postare este sexistă și penibilă” (Stefan Australien); „Câți dintre angajații bărbați ai centralei și-ar păstra posturile dacă ar fi apreciați în funcție de cât de bine arată?” (Katarina Willenfort); „Probabil ne arătați pe Facebook frumuseța fetelor, pentru că voi credeți că asta denotă competența lor”, etc.

Regrete și scuze

CEZ a replicat imediat că tinerele s-au distrat de minune participând la acest concurs. Au mai adăugat că toți viitori interni au fost informați despre regulile de siguranță, au purtat căști de protecție și încălțăminte adecvată, pe parcursul ședinței foto. „Credem că fotografiile sunt de bun gust. Combinația dintre frumusețe și mediul industrial dă un rezultat interesant”, a explicat firma.

În cele din urmă, responsabilii centralei și-au dat seama că e o bătălie pierdută. Două zile mai târziu șiau cerut scuze pe rețeaua de socializare: „Scopul acestei competiții a fost să promovăm educația tehnică. Dacă viziunea noastră originală a ridicat semne de întrebare sau îngrijorare, ne cerem scuze”. Un purtător de cuvânt a precizat că toate cele 10 fete au fost acceptate în stagiul de practică.

Primii au fost rușii

Centrala cehească nu este prima care leagă defilarea în costum de baie de energia nucleară. Rusia obișnuia să găzduiască, pe vremuri, un concurs de frumusețe dedicat femeilor care lucrau sau studiau în domeniul industriei nucleare în Rusia sau fostele state sovietice. Femei cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani pozau în fața unei astfel de centrale. De altfel, inventatorul francez al bikinilor i-a „botezat” așa după locul în care se făceau teste nucleare în Pacific, atolul Bikini, sperând că noul produs va crea „o reacție explozivă comercială și culturală”.