Evenimentul Zilei > International > Bombardierele lui Putin controlează drone în zbor
Bombardierele lui Putin controlează drone în zbor

Bombardierele lui Putin controlează drone în zbor

La fel ca rivalul american B-52H Stratofortress, bombardierul strategic rus Tu-95 „Bear” (cod NATO) a demonstrat o longevitate excepțională. După ce a efectuat primul său zbor, în 1952, și a intrat în serviciu patru ani mai târziu, acest avion este încă în funcțiune. Și ar trebui să rămână așa încă multă vreme.

Un bombardier Tu-95 MSM, adică versiunea finală a acestui model, a efectuat primul zău zbor în luna august. „Această aeronavă este echipată cu noi arme, cu un nou sistem de echipamente electronice la bord, cu noi motoare, mai eficiente, și cu elice noi. Capacitățile de luptă ale aeronavei se vor dubla după această modernizare. Testarea va continua după acest zbor. Modernizarea flotei de avioane lansatoare de rachete strategice va continua”, a precizat atunci Ministerul Apărării din Rusia.

În detaliu, Tu-95 MSM va fi echipat cu un radar Novella-NV1.021 (în locul radarului Obzor-MS), cu patru motoare turbopropulsoare Kuznețov NK-12MPM îmbunătățite și cu noi sisteme de control al zborului, de navigare și comunicație.

Și, în ceea ceea ce privesc aceste sisteme, unul dintre ele i-ar putea permite să controleze drone atunci când se află într-o misiune. Testele în această direcție au fost efectuate, potrivit unei surse industriale ruse, citată de agenția Tass.

„Recent, au fost efectuate teste de zbor, în cursul cărora a fost testată interacțiunea avionului Tu-95MS cu o dronă, astfel că aceasta a fost controlată din bombardier”, a spus această sursă, scrie Opex 360.

Tot potrivit sursei citate, posibilitatea unui bombardier Tu-95 „Bear” de a controla o dronă în zbor i-ar oferi capacitatea de a repera orice țintă aflată „în mișcare”. De asemenea, a adăugat sursa, drona ar putea fi folosită pentru a păcăli apărarea aeriană.

Pentru un bombardier strategic, interesul primei aplicații nu este evident. Pe de altă parte, a doua pare mai pertinentă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE