Evenimentul Zilei > International > Bombardament pe aeroportul din Bagdad. Soldații americani au fost ținta?
Bombardament pe aeroportul din Bagdad. Soldații americani au fost ținta?

Bombardament pe aeroportul din Bagdad. Soldații americani au fost ținta?

Soldații americani de pe aeroportul din Bagdad au fost ținta a două rachete.

Două rachete au vizat joi seară aeroportul din Bagdad, unde sunt staţionaţi soldaţi americani, a anunţat armata irakiană, acesta fiind al 39-lea atac de acest tip lansat din octombrie în Irak, unde Statele Unite şi Iranul îşi dispută influenţa, relatează AFP.

Cele două rachete de tip Katiuşa nu au provocat victime sau pagube, se arată într-un comunicat al armatei.

Ca şi cele anterioare, aceste atacuri nu au fost revendicate, chiar dacă Washingtonul face referiri la mişcări pro-Iran de luni întregi.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran, inamici declaraţi care îşi dispută influenţa în Irak, au escaladat în ultimele luni şi asasinarea la începutul lunii ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian la Bagdad au provocat un conflict deschis.

De atunci, Irakul are un nou guvern, care este considerat mai pro-american, şi tirurile de rachete – care au ucis trei americani şi un britanic în ultimele luni – au înregistrat o acalmie, înainte de a fi reluate în iunie.

Premierul irakian Moustafa al-Kazimi urmează să efectueze în curând o vizită la Washington, care mai are câteva mii de soldaţi în Irak, în pofida unei decizii de retragere votate de Parlamentul irakian, dar niciodată aplicată de guvern.

Și baza militară din Taji, la nord de Bagdad, a fost de mai multe ori ținta unor rachete, Dei nimeni nu a revendicat aceste atacuri, Washingtonul a acuzat brigăzile Hizbollah, una din facțiunile pro-Iran cele mai radicale, că se află în spatele acestor tiruri.
Autoritățile irakiene, care se bazează pe trupele Coaliției internaționale condusă de Statele Unite pentru a lupta împotriva celulelor jihadiste clandestine de pe teritoriul lor,susțincă nu reușesc să-i găsească pe autorii atacurilor,
Ka rândul său, Hizbollah denunță „forțele de ocupație americane” și cere retragerea lor. Există, însă, și alte forțe care ar putea fi acuzate pentru atac, inclusiv regimul de la Teheran, date fiind tensiunile din ce în ce mai mari între Iran și Statele Unite ale Americii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: